Mainos

Kaurismäki kieltäytyy kunniatohtoruudesta

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on kieltäytynyt vastaanottamasta Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtorin arvoa. Hänet olisi promovoitu Helsingissä kunniatohtoriksi 11. tammikuuta.

Kieltäytymisensä syyksi Aki Kaurismäki ilmoittaa näkemyksensä eläinten oikeuksista. Hän ei halua osallistua promootioon, koska kunniatohtoriksi promovoidaan myös Marimekon toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen. Näin ohjaaja perustelee kieltäytymistään Taideteollisen korkeakoulun rehtorille Yrjö Sotamaalle lähettämässään kirjeessä. Aiemmin Kaurismäki oli ilmoittanut ottavansa vastaan elokuvataiteen osaston kunniatohtorin arvon.
Kirjeessään hän kiittää tarjotusta kunniatohtoruudesta, jonka olisi mielellään vastaanottanut, mutta vetoaa samalla henkilökohtaisiin, eläinten oikeuksia puolustaviin moraalikäsityksiinsä.

-Koska seinälläni on jo vuosia ollut Pro Animalia -kunniakirja eläinten oikeuksien puolustamisesta ja koska toisaalta yksi Taideteollisen korkeakoulun tulevista kunniatohtoreista on välillinen turkistarhaaja, katson valittaen joutuvani kieltäytymään minulle tarjotusta kunniatohtoruudesta, pahoittelee Kaurismäki.

-Turkisten myyminen on liiketoimintaa samoin kuin valitettavasti turkistarhauskin, eikä minulla ole mitään mainittua henkilöä vastaan, pikemminkin ihailen hänen sinnikkyyttään, mutta asiat ovat asioita, kirjoittaa elokuvaohjaaja. Taideteollinen korkeakoulu perusteli elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen valintaa sillä, että hän on kansanvälisesti tunnetuin ja palkituin suomalainen elokuvaohjaaja.

Toimitusjohtaja, yrittäjäneuvos Kirsti Paakkasen valintaa kunniatohtoriksi perusteltiin hänen ansioillaan Marimekon uudelleenrakentajana sekä modernin vaate -ja tekstimuotoilun kehittäjänä.

Taideteollinen korkeakoulu on Suomen vanhin muotoilun oppilaitos, joka täyttää tänä vuonna 130 vuotta. Korkeakoulun toisessa promootiossa vihitään yhdeksän kunniatohtoria, heidän joukossaan mm. vuorineuvos Krister Ahlström, professori Erik Bruun ja valokuvataiteilija Pentti Sammallahti.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.