Mainos

Kaurismäki kieltäytyi Oscar-ehdokkuudesta

Suomi ei siis lähetä mitään elokuvaa Oscar-palkintoa tavoittelemaan, koska Laitakaupungin valojen tilalle ei enää ehditä valitsemaan toista ehdokasta

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ei halua, että hänen elokuvaansa Laitakaupungin valot tarjotaan Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi. Kaurismäki ilmoitti asiasta Suomen Filmikamarin toimitusjohtajalle Raija Nurmiolle puhelimitse.

Nurmio kertoo, että Kaurismäki oli kieltäytynyt allekirjoittamasta ehdokkuuteen tarvittavia Yhdysvaltain elokuva-akatemian papereita. Täten elokuva ei pääse esivalintaan vieraskielisistä ehdokaselokuvista.

Kaurismäki ei ole kommentoinut asiaa, mutta hänen tuotantoyhtiönsä Sputnik Oy:n edustaja valotti asiaa.

-Akilta ei ole kysytty lupaa. Sehän toki on menettely, kun Oscar-ehdokkaita haetaan. Tässä tapauksessa tosin olisi ehkä kannattanut kysyä, varsinkin kun Akin vastarinta tuli esille edellisen leffakin yhteydessä, kertoo tuottaja Ilkka Mertsola.

Vuonna 2003 Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä pääsi Oscar-palkintojen viralliseksi ehdokkaaksi parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa. Tuolloin Kaurismäki kieltäytyi menemästä gaalaan ja ilmoitti, ettei missään tapauksessa ottaisi palkintoa vastaan, mikäli tulisi valituksi.

Suomesta ei Oscar-ehdokasta

Suomesta ei ole pyrkimässä elokuvaa Oscar-palkinnoille, koska Laitakaupungin valojen tilalle ei enää ehditä valita toista elokuvaa.

- Juna meni, joten tänä vuonna meillä ei ole ehdokasta. -- Tietysti on ikävää, että Suomi ei ole edustettuna, Nurmio harmittelee.

Filmikamarin koolle kutsuma asiantuntijaraati valitsi Kaurismäen elokuvan Suomen Oscar-tarjokkaaksi 19. syyskuuta. Raati oli valinnassa yksimielinen. Mertsolan mukaan Kaurismäki oli ehdokasvalinnan aikaan matkoilla, joten sen vuoksi asia viivästyi.

- Se on valitettavaa. Sinne olisi voitu valita joku sellainen elokuva, jolla olisi ollut halua mennä "niihin kissanristiäisiin", kuten Aki asian ilmaisee, Mertsola sanoo.

Alkuvuodesta Suomessa ensi-iltansa saanut Laitakaupungin valot on Kaurismäen itsensä ohjaama, tuottama, käsikirjoittama ja leikkaama elokuva. Filmi päättää löyhästi toisiinsa liittyvien elokuvien trilogian. Aiemmat osat olivat Kauas pilvet karkaavat ja Cannes-voittaja Mies vailla menneisyyttä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.