Mainos

Kaurismäki ja Outinen palkittiin Cannesissa

Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä on voittanut Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon.

Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun sai Roman Polanskin elokuva The Pianist, mutta toiseksi tärkeimmän palkinnon, erittäin arvostetun juryn Grand Prix´n sai Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä.

Voiton kruunaa se, että Kaurismäen elokuvan naispääosan esittänyt Kati Outinen palkittiin parhaana naisnäyttelijänä elokuvajuhlat päättäneessä gaalassa eilisiltana. -Uskomattoman kova saavutus, Peter von Bagh kertoo. Juuri Cannesista kotimaahan palannut Taideteollisen korkeakoulun elokuvahistorian professori katsoo, että juryn Grand Prix on usein ollut Kultaista palmua merkittävämpi palkinto. -Mutta palkintojakin tärkeämpää oli Cannesissa nähty menestys, niin yleisön kiintymys Kaurismäen elokuvaan kuin - voi hyvin sanoa - kaikkien johtavien kriitikoiden täydellinen lankeaminen loveen. -Tällä elokuvalla Aki Kaurismäki nousi maailman suurten ohjaajien joukkoon.

Paitsi että Mies vailla menneisyyttä keräsi suitsutusta kaikkialla ja palkittiin myös kirkkojen myöntämällä ekumeenisella palkinnolla, nautti ohjaaja itse ennen näkemätöntä suosiota juhlilla. Kaurismäen keskiviikkoinen tanssi kohti iltagaalaa festivaalipalatsiin johtavalla punaisella matolla sulatti paikalla olleen mediaväen täydellisesti. Erityisesti ranskalaismedia oli ihastunut maassa ennestäänkin suosiossa olleen ohjaajan tanssista.Torstaina ja perjantaina maan suurimmat sanomalehdet olivat täynnä Kaurismäki-juttuja. Punaisen maton tanssia salamavalojen räiskeessä pidettiin yhtenä tämänvuotisten elokuvajuhlien riemastuttavimmista tapauksista. -En tiennyt mitä muutakaan siinä tilanteessa olisi voinut tehdä, joten turvauduin rokkaamiseen. Minä olen loppujen lopuksi vain ujo poika Suomesta, joka vain esittää kovista, ohjaaja kertoi Suomen Tietotoimiston haastattelussa perjantai-iltana.

Mikään yksittäinen suomalainen kulttuuriteko ei ole päässyt Kaurismäen elokuvaa paremmin esille maailman mediassa. Kulttuuriministeri Suvi Lindén piipahti hänkin Cannesissa tällä viikolla. Hän iloitsee Kaurismäen saamasta palkinnosta. -Tämä on valtaisa menestys suomalaiselle elokuvalle. Viimeistään nyt Aki Kaurismäki on Suomen kautta aikojen tunnetuin ohjaaja. Kulttuuriministerin mielestä Suomessa elokuva asuu jo nyt hyvässä kodissa. -Mutta toki kun eduskunta keskustelee elokuvan määrärahoista, tällaiset palkinnot vaikuttavat keskustelun henkeen.

Cannesin kilpailusarjassa oli 22 elokuvaa. Juryn puheenjohtajana toimi tänä vuonna amerikkalainen elokuvaohjaaja David Lynch.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 26.05.2002).

Cannesin menestyksen jälkeen professori Peter von Bagh ei enää pidä liioitteluna sanoa, että Aki Kaurismäki kuuluu maailman suurten elokuvaohjaajien joukkoon.

(Huomenta Suomi 27.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.