Mainos

Kaurismäen uusin maailmanensi-iltaan Berliinissä

Aki Kaurismäen ohjaama uusin elokuva Juha oli maailmanensi-illassa eilen Berliinissä. Suomessa elokuva nähdään vajaan parin viikon kuluttua.

Nainen, mies - ja toinen mies. Tämä tuttu asetelma tulee jälleen tutuksi niin suomalaiselle kuin ulkomaisellekin elokuvayleisölle, kun Aki Kaurismäen ohjaama Juha pääsee laajaan levitykseen.

Kaurismäen elokuva esitettiin Berliniin elokuvafestivaalien yhteydessä. Elokuva ei ole mukana kilpailusarjassa, koska - kuten ohjaaja asian esittää - elokuva ei ole mikään ravikilpailu.

Kuitenkin Kaurismäki myönsi, että vaihtoehdot ovat vähissä, jos haluaa elokuvan kansainvälisen levitykseen. Kaurismäen nimi ei ole mitenkään erityisesti esillä festivaalien ohjelmistossa. Nick Nolten ja Ben Kingsleyn tapaiset tähdet tuntuvat vievän pääosan julkisessa sanassa.

Kaurismäen Juha on periaatteessa tietysti vanhan toistoa. Onhan tarina tullut tutuksi aiemminkin suomalaiselle elokuvayleisölle. Mukana on niin rakkautta kuin petturuuttakin mutta uudella tavalla esitettynä. -Nykyisin tosin yleensä miehet pettävät, kommentoi Kaurismäki ensi-illan jälkeen STT:lle.

Juha poikkeaa joka tapauksessa nykyelokuvista melkoisesti. Elokuva on mustavalkoinen ja äänetön. Mykkäelokuviakin on siis jälleen tarjolla. Musiikista huolehti elokuvan ensi-illassa Anssi Tikanmäen orkesteri.

Ensi-iltaa juhlittiin mielettömässä tungoksessa eräässä itäberliiniläisesssä ravintolassa. Keskipisteinä tilaisuudessa olivat elokuvan pääosanesittäjät Kati Outinen, Sakari Kuosmanen ja ranskalainen Andry Wilms.

Joku letkautti, että elokuvasta piti tehdä mykkäelokuva, koska tarinan Shemeikka ei osaa suomea. Lisäksi valitettavana lopputuloksena on, että Kuosmasen miehekäs artikulointi jää kuulematta.

Ensi-iltajuhlissa päätähteä saatiin odotella lähes kolme tuntia. Saavuttuaan paikalle Kaurismäki ei tuttuun tapaansa mitenkään pyrkinyt kosiskelemaan yleisöä. Huomiota saivat vain lähimmät ystävät ja sattumalta ravintolan ulkopuolella isäntänsä kanssa kulkenut koira.

Juhan mahdollinen menestys riippuu tietysti monista asioista. Kaurismäki on tunnetusti saksalaisten intellektuellien suosiossa. Ennalta elokuvaa on myyty ainakin Saksaan ja Ranskaan sekä Pohjoismaihin. Ainakin elokuvahistorioitsija Peter von Bagh uskoo Kaurismäen tuoreimman tuotteen tulevaisuuteen. Hän muistutti, että vastaavaa ei ole tehty 70 vuoteen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.