Mainos

Kaurismäen Juha Sodankylän elokuvajuhlien elämys

Suomalaiselokuvat olivat tänä vuonna suosiossa Sodankylän elokuvajuhlilla. Paikalle oli myös saapunut paljon tuttuja tekijäkasvoja, mm. Sokkotanssin ohjaaja Matti Ijäs sekä Rukajärven tien ohjaaja Olli Saarela ja pääosan esittäjä Peter Franzén.

Aki Kaurismäen tunnekylläinen mykkäelokuva Juha keräsi odotetusti eniten katsojia, yli 600. Kaikki halukkaat eivät edes saaneet lippua. Teltassa oli tunnelma katossa, kun Anssi Tikanmäen elokuvaorkesteri säesti filmiä. Myös ulkomaalaisvieraat olivat ihastuksissaan. He kaikki katsoivat Juhan myöhästynyttä Costa-Gavrasia ja hänen vaimoaan lukuun ottamatta.
-Juha oli ihana, nauroin ja itkin ja nautin. Rakastan näitä Sodankylän elokuvajuhlia. Minulla on ollut valtavan hauskaa, meksikolainen näyttelijä-käsikirjoittaja Lourdes Elizarraras hehkutti näytöksen jälkeen ja syöksyi halaamaan ohi kävelevää Aki Kaurismäkeä.

McCoy historiankirjoihin

Elokuvajuhlilla tehtiin historiaa, kun Pekka Lehdon ohjaama Real McCoy veti teltan täyteen ensimmäistä kertaa torstaina. Myös Stefan Paulin Bob Marley live in concert sai suuren suosion, mikä ilahdutti ohjaajaa. Muita katsotuimpia elokuvia olivat Pitkä kuuma kesä, Sokkotanssi, Rukajärven tie ja tänään ensi-iltansa saanut Mika Kaurismäen LA without a Map.

Päävieraiden Francesco Rosin ja Costa-Gavrasin elokuvat vetivät salit täyteen. Yleisöä kiinnostivat ilahduttavasti myös mm. Cannesissa palkitun intialaisen Murali Nairin, Edgardo Cozarinskyn sekä meksikolaisten Gabriel Retesin ja Lourdes Elizarrarasin elokuvat. Neljän ensimmäisen festivaalipäivän lipunmyynnin perusteella kokonaiskävijämäärän arvellaan olevan noin 17 000. Sodankylän keskiyön elokuvajuhla kiinnostaa myös ulkomaisia tiedotusvälineitä. Paikalla oli mm. Los Angeles Timesin toimittaja Kenneth Turas.

Kohtaamisia ja elämyksiä

-Valitsimme alun perin Sodankylän, koska elokuvafestivaalit yleensä ovat sellaisia, että kukaan ei kohtaa ketään, ei yleisö, ei ohjaajat, näyttelijöistä puhumattakaan. Päätimme tehdä elokuvajuhlat, joista kukaan ei voi paeta. Paitsi kävelemällä 150 kilometriä pitkin tundraa. Näin täällä kaikki joutuvat kohtaamaan kaikki, ohjaaja Aki Kaurismäki tiivistää juhlien ytimen.

Sodankylän tunnelma on ainutlaatuinen ja sellaisen siitä tekee juuri turvamiesten ja limusiinien puuttuminen. Sitä mieltä oli myös italialaisohjaaja Francesco Rosi.
-Tämä on upea elokuvafestivaali ja olen tavattoman onnellinen, että minut kutsuttiin tänne. Toisin kuin esimerkiksi Cannesissa, Berliinissä ja Venetsiassa, Sodankylässä on elokuva pääosassa. Noihin muihin sen ympärille on kerääntynyt kaikenlaista ylimääräistä oheistapahtumaa. Tänne ihmiset tulevat elokuvan vuoksi, se yhdistää meitä kaikkia.

Rosi päästeli ihastuneita huudahduksia astuessaan ulos teltasta Juhan jälkeen. Italialaiselle keskiyön aurinko on elämys.

Almodovar ensi vuonna?

Ensi kesänä Sodankylässä on isot juhlat. Tapahtuma täyttää 15 vuotta ja lisäksi se on osa Helsingin kulttuurikaupunkivuotta muualla Suomessa järjestettävänä festivaalina.

Sodankylän elokuvajuhlat tekee ensi kesänä yhteistyötä ranskalaisen Avignonin kanssa, joka myös on kulttuurikaupunki ja jossa myös järjestetään elokuvajuhlat.
-Laadimme yhteisen ohjelmiston, jonka esittäminen alkaa Sodankylästä ja siirtyy Helsingin kautta Avignoniin. Myös italialainen kulttuurikaupunki Bologna on ilmoittanut kiinnostuksensa päästä ketjuun mukaan, sitä vielä mietitään, Mika Kaurismäki kertoo.

Sodankylään on tarkoitus saada todellisia huippunimiä ensi vuonna. Pari eurooppalaista ja yksi amerikkalainen. Muun muassa espanjalainen kulttiohjaaja Pedro Almodovar on ilmaissut kiinnostuksensa saapua pohjoiseen.
-Haluamme ehdottomasti myös Jim Jarmushin tänne. Hän kuuluu asiaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.