Kaura sopii keliaakikoille

Tutkimusnäyttö kauran soveltuvuudesta keliakiapotilaille, myös lapsille ja ihokeliakiaa poteville, on vahvistunut. Joukko suomalaisia aikuiskeliaakikkoja on ongelmitta nauttinut viiden vuoden ajan tavanomaisen gluteenittoman keliakiaruokavalion ohella säännöllisesti kauraa. Keliaakikoille soveltuvat kauratuotteet eivät muiden kotimaisten viljatuotteiden tavoin aiheuttaneet potilaille ohutsuolen limakalvovaurioita. Todennäköisin syyn kauran soveltuvuudelle keliakiassa on kauran aminohappokoostumuksen poikkeavuus muista viljalajeista.

- Tieto kauran soveltuvuudesta keliaakikoille ei ole vielä tarpeeksi levinnyt. Lääkäreiden ja muun terveydenhoitohenkilökunnan, kuten ravitsemusterapeuttien, pitäisi puhua enemmän potilaidensa kanssa kauran mahdollisuuksista ruokavaliossa, huomauttaa tutkija Tarja Kemppainen. Hänen mukaan kaura edullisena täysjyväviljana monipuolistaa keliaakikon ruokavaliota. - Lisäksi, jos keliaakikon ruokavaliossa säilyy edes yksi tuttu tuote, niin se luultavasti parantaa myös uuden ruokavalion noudattamista, arvelee Kemppainen.

Käytännössä on syytä muistaa, että kauravalmisteiden tulee olla puhtaita, eli niissä ei saa olla esimerkiksi jäämiä vehnästä. - Varmaankin on olemassa keliaakikkoja, joille kaura ei olekaan sopinut. Ehkä he ovat erityisen herkkiä tai sitten he ovat syöneet vehnäkontaminoitua kauraa, pohtii Kemppainen. Hänen mukaan tällaiset epäonnistuneet kokeilut saattavat syödä pohjaa kauralta, eivätkä esimerkiksi lääkärit enää toiste uskalla suositella sitä potilailleen.

Lisää kauratuotteita kaivataan


- Suomalaiset kauratuotteet ovat osoittautuneet puhtaiksi ja tässä voisi olla kilpailuvaltti myös elintarviketeollisuudellemme, huomauttaa Kemppainen. Hän uskoo, että kaura saa nykyistä laajemman hyväksynnän keliakiadieetissä myös monissa muissa maissa ja suomalaiset voisivat kehittää kauraisia erityisruokavaliotuotteita kansainvälisille markkinoille.

Kemppainen toivoo myös kotimaan markkinoille lisää kaurapohjaisia keliakiatuotteita. - Olisi hienoa, jos myyntiin tulisi ihan puhdas kauraleipä, toteaa Kemppainen. Jokapäiväisessä elämässä päivittäiset kaura-annokset eivät juuri ylitä 50 - 100 grammaa. Tämän määrän saa lautasellisesta puuroa ja osittain kaurasta valmistetuista leivonnaisista. Suomalaiset keliaakikot ovat viiden vuoden pitkäaikaistutkimuksessa nauttineet kauraa päivittäin keskimäärin vain 34 grammaa johtuen heille soveltuvien kauratuotteiden vähäisestä valikoimasta.
(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja