Kaupunkimaisia pientaloja tuottajamuotoisesti

Suomalaiset ovat tottuneet rakentamaan tai rakennuttamaan omakotitalonsa itse ja yksin - usein myös omaa rauhaa tavoitellen. Ilmastonmuutoksen kiihtymisen myötä vaatimukset tiiviimpään, kaupunkimaiseen ja usein tuottajamuotoiseen pientalorakentamiseen ovat lisääntyneet. Asia tunnetaan hyvin valtakunnan päätöksenteon huipulla:

"Yhdyskuntarakenteiden muodostuminen ja se, kuinka pitkät etäisyydet ovat vaikuttaa yhteiskunnan kokonaisenergian kulutukseen huimasti", sanoo asunto- ja kaavoitusministeri Jan Vapaavuori. "Rakennusten energiatehokkuutta parantamalla saavutettu hyöty menee hukkaan, jos rakennukset sijaitsevat väärin ja syntyy tarpeetonta liikkumisen tarvetta."

Vapaavuori korostaa sitä, että pientalojen rakentaminen eheitä yhdyskuntarakenteita tukevalla tavalla on myös työtä ilmastonmuutosta vastaan: "Pientalojen tulisi sijaita lähempänä toisiaan, jotta niitä olisi riittävästi kunkin bussi-, metro- tai junapysäkin lähettyvillä. Kasvukeskuksissa, missä joukkoliikenteelle on yleensä paremmat edellytykset se on tärkeämpää kuin haja-asutusalueella."

Ministeri peräänkuuluttaa uusia toimintamalleja, joilla pientaloasumisesta saataisiin nykyistä tiiviimpää: "Muutamissa Keski-Euroopan maissa on hyvin laajasti käytössä sellainen kaupunkimaisen pientaloasumisen malli, jonka toivoisin aidosti ja vakaasti löytävän tiensä myös Suomeen. " Tämä edellyttää myös uusia toteutustapoja. Esimerkiksi tuottajamuotoinen malli saattaisi Vapaavuoren mukaan olla ainakin joissakin tapauksissa tehokkaampi kuin se, että jokainen rakennuttaa oman talonsa itse: "Mitä lähemmäs tullaan kaupunkien keskustoja, sitä tärkeämpää on rakentaa tiiviisti - ja mitä tiiviimmin rakennetaan, sitä luontevammaksi tulee myös rakentaa isompia alueita kerralla, yhdessä ja esimerkiksi tuottajamuotoisesti."

Tiivistä ja matalaa pientalorakentamista on vauhditettu useilla hankkeilla varsinkin kasvukeskuksissa. Esimerkiksi Espooseen on rakennettu todella tiivis, mutta samalla moni-ilmeinen Säterinmetsän alue. Espoon toissa kesän asuntomessuillakin kaupunkimainen pientalorakentaminen oli näkyvästi esillä.

Kaupunkimaisesta pientalorakentamisesta ovat olleet kiinnostuneita pääasiassa rakennusliikkeet ja asuntorakennuttajat. Nyt myös suurimmat talotehtaat ovat ottamassa yhtä tukevampaa jalansijaa näiltä markkinoilta:

"Olemme jo huomioineet normaalissa suunnittelussamme sellaiset talomallit, jotka sopivat pinta-alaltaan usein hyvinkin pienille tonteille", kertoo Finndomo Oy:n markkinointipäällikkö Jouni Mäki. "Aluerakentaminen on myöskin otettu mukaan tuotantoon, jossa rakennetaan useamman talon ryhmiä ja koetetaan päästä sen kautta kustannustehokkaaseen toimintaan."

Mäki muistuttaa, että tutkimusten perusteella kaupunkilaiset haluavat muuttaa omakotitaloihin varsinkin pääkaupunkiseudulla. "Silloin kun ei ole sitä tekemisen taitoa - eikä mahdollisuutta, eikä aikaa - tämä on ratkaisu päästä kiinni omaan taloon." Finndomo on tähän mennessä kokeillut kohteiden rakentamista sekä yksin että rakennusliikkeen partnerina. Mäen mukaan tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Kaupunkimaisella pientalorakentamisella on olemassa selvä tilaus varsinkin kasvukeskuksissa. On kuitenkin syttä pitää mielessä, että pientalorakentamisen valtavirta on edelleenkin vahvasti omatoimisessa ja -johtoisessa omakotirakentamisessa. Sillekin on taattava elinvoimaiset edellytykset.

(JKA 7.12.2007)

Lue myös:

    Uusimmat