Kaupunkijuhannuksenakin voi grillata tai telttailla

Huono sää pakottaa monet muuttamaan juhannussuunnitelmiaan ja viettämään kaupunkijuhannuksen. Taloyhtiöillä on sääntöjä juhlien järjestämiseen, mutta esimerkiksi grillin voi kuumentaa tai erityisluvalla pystyttää jopa pienen teltan.

Omalla parvekkeella saa luonnollisesti syödä juhannuslounasta ja kuunnella samalla sellaista musiikkia, kuin haluaa. Parveketupakointi on pitkään ollut kytevä keskustelunaihe. Jos haluaa juhannussikarin sytyttää, se on mahdollista omalla parvekkeella.

Valviran mukaan tällä hetkellä tupakkalaki mahdollistaa tupakoinnin kieltämisen vain taloyhtiön yleisissä tiloissa. Kuitenkin parveketupakointi voidaan kieltää terveydensuojelulain nojalla, mikäli siitä aiheutuu terveyshaittoja muille asukkaille. Valviran mukaan parveketupakoitsija on itse velvollinen varmistamaan, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan muihin huoneistoihin.

Grillivartaat tulille

Juhannuskokkoa ei missään tilanteessa voi oman taloyhtiönsä, tai naapuriyhtiönkään tontilla tehdä. Muutenkaan avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa.

Parvekkeella voi, vastoin yleistä luuloa, grillata. Pelastuslaki sallii pihvien kääntelyn, jos käytössä on sähkö- tai kaasugrilli. Avotulta ei makkaran grillaamiseen saa parvekkeelle tehdä. Ei edes kertakäyttögrillillä.

Mikäli grillaamisesta parvekkeilla aiheutuu selvä tulipaloriski, voidaan se kieltää joko taloyhtiön järjestyssäännöissä tai kiellon voi asettaa pelastusviranomainen.

Isännöintiliiton mukaan parvekegrillaus onkin kielletty erittäin monen taloyhtiön järjestyssäännöissä. Valvonta on liiton mukaan tosin vaikeaa, eikä grillauskiellon rikkominen riitä esimerkiksi häätöperusteeksi.

Makuupussi kainaloon

Jos on pakottava tarve päästä nukkumaan juhannusyönä telttaan kukat tyynyn alla, väliaikaisen majoituksen voi erityisluvalla pystyttää taloyhtiön tontille. Teltan saa pystyttää omalle pihalle, asukkaiden luvalla taloyhtiön alueelle.

Pelastusalan keskusjärjestö muistuttaa, että telttaa ei missään nimessä kannata yrittää lämmittää sisäpuolelta avotulella tai vaikkapa kaasukeittimellä. Teltta palaa helposti tai sen sisään kehittyy vaarallisia kaasuja.

Tuli olisi aina pidettävä teltan ulkopuolella. Riittävä etäisyys on arvioitava tapauskohtaisesti ja on aina vähintään 8 metriä. Teltassa ei siis saisi grillata, valmistaa muutakaan ruokaa. Asumusta ei myöskään pidä lämmittää esimerkiksi kynttilällä. Valoksi käy taskulamppu, ei kynttilä. 

Näillä eväillä voi huoletta odottaa parempia kelejä ja sitä, että pääsee vaikkapa mökille kesäkeittiöön tai täysimittaisen kaasugrillin ääreen. Varovasti tietysti. 

Lue myös:

    Uusimmat