Mainos

Kaupunkien terveydenhuolto entistä kalliimpaa

Kaupunkien terveydenhuollon kustannukset kasvoivat viime vuonna huomattavasti. Kuntaliiton selvityksen mukaan kustannusten nousu on nyt ensi kertaa moneen vuoteen suurempaa kuin palkkojen ja hintojen kehitys.

Kaupunkien terveydenhuollon kustannukset kasvoivat huomattavasti viime vuonna. Kuntaliiton selvityksen mukaan kustannukset nousivat suurissa kaupungeissa 7,3 prosenttia asukasta kohden vuonna 2001. Vuotta aikaisemmin nousu oli 4,2 prosenttia ja sitä ennen 3,5 prosenttia. Keskisuurissa kaupungissa kustannukset nousivat viime vuonna 6,7 prosenttia.

Ensi kertaa moneen vuoteen kustannusten nousu oli suurempaa kuin palkkojen ja hintojen kehitys.

Kaupunkien panostukset terveydenhuoltoon vaihtelevat. Kokkolassa, Vantaalla, Helsingissä ja Porvoossa deflatoidut kustannukset nousivat yli 4 prosenttia edellisvuodesta. Alle yhden prosentin nousu oli Jyväskylässä, Turussa, Joensuussa, Oulussa ja Porissa.

Kuntaliitto vaatii terveyshankkeen noudattamista

Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne vaatii, että terveyspalveluita on nyt keskityttävä kehittämään kansallisen terveyshankkeen linjausten mukaisesti. Hankkeen toimeenpano on käynnistynyt. Monien toimenpiteiden joukossa on mm. jonojen analysointi.

Parjanteen mukaa terveydenhuoltojärjestelmän parantamisen kivijalka on perusterveydenhuollon toimivuus. Hän sanoo, että myös Kansallisen terveyshankkeen mukaisten lähipalveluiden muodostaminen on saatava pontevasti liikkeelle.

HUS:n ongelmien perussyynä Parjanne pitää sitä, että kuntien tulopohjaan on vaikutettu niin merkittävästi, että tilaajien taloudellinen kyky rahoittaa tarpeen mukaisia palveluja ontuu. Kuntatalous ja veropolitiikka eivät ole irrallisia ilmiöitä, vaan niiden yhteys kansalaisten toivomiin palveluihin on nähtävä nykyistä selvemmin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.