Kaupungit tyrmäävät päivähoidon leikkaukset – "Hallitus kuvittelee vanhempien lusmuilevan"

Tampere äänesti eilen ei hallituksen varhaiskasvatusleikkauksille. Jännitteistä kertoo jotain se, että valtuustossa päätös syntyi yhden äänen erolla. Helsinki päätti jatkaa nykyisen lain kannalla jo aiemmin. Vastahankaan kulkevia kuntia on muitakin.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämisen lisäksi myöskään päivähoidon ryhmäkokoja ei Tampereella kasvateta. Päätös jakaa päättäjiä. Vihreiden kansanedustajan mukaan hallitus kuvittelee, että kotivanhemmat "lusmuilevat".

– Enemmistö katsoi, ettei hallituksen tekemä linjaus ole lasten etu. Päivähoito-oikeuden rajoittaminen luokittelisi lapsia vanhempien työllisyystilanteen perusteella ja eriarvoistaisi lapsia. Hallituksen päätöksen taustalla tuntuu olevan arvovalinta jossa kuvitellaan, että kotona olevat vanhemmat jotenkin lusmuilisivat eikä heillä olisi perusteltua syytä lapsensa kokopäivähoitoon tarvittaessa, sanoo kansanedustaja Olli-Poika Parviainen

Varhaiskasvatuksesta vastaava apulaispormestari sen sijaan ihmettelee sitä, että kunnat vastustavat nyt sitä, mitä itse ovat valtiovallalta toivoneet.

– Mielestäni on ongelmallista, että emme ota käyttöön hallituksen mahdollistamia keinoja. Kunnat ovat vaatineet velvoitteiden purkamista saadakseen taloutensa tasapainoon. Jos emme ota hallituksen mahdollistamia keinoja käyttöön, kestävyysvaje ei kuntien osalta helpota, kertoo Leena Kostiainen (Kok.).

"Valtionosuudet lähtevät joka tapauksessa"

Parviaisen mukaan päivähoito-oikeuden rajoittaminen ei ole normien purkamista, vaan se lisäisi byrokratiaa. Kansanedustajan mielestä päätös jaottelee vahvoja ja heikkoja kuntatalouksia. 

– Hallituksen päätös eriarvoistaa kuntia, koska kaikilla ei ole varaa vastustaa sen päätöksiä. Valtionosuudet näet aiotaan leikata kuviteltuihin säästöihin perustuvan maksimin mukaan kunnilta joka tapauksessa. Näin valtio siis säästää mutta yhteiskunta ei, jatkaa Parviainen.

Esimerkiksi Tampereella eilinen päätös tarkoittaa yli 2,5 miljoonan euron alijäämän lisäystä ensi vuoden budjettiin.

Myös Vantaalla tehtiin eilen päätöksiä. 

– Vantaa päätti yksimielisesti vastustaa hallituksen linjausta kasvattaa ryhmäkokoja päiväkodeissa. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksesta äänestettiin ja äänin 36-31 Vantaa päätti rajata lasten oikeutta varhaiskasvatukseen, kertoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (SDP).

Lindtmanin mukaan paras ymmärrys päivähoidosta on siellä, missä sitä tehdään.

– Kuntapäättäjillä on läheisempi kosketus ihmisten arkeen ja he tietävät, että hallituksen ajamalla päiväkotien ryhmäkokojen kasvattamisella saatava pieni säästö kostautuu tulevaisuudessa valtavana laskuna kuntien veronmaksajille. On tutkittu, että varhaiskasvatukseen sijoitettu euro tuottaa tulevaisuudessa seitsemän euroa yhteiskunnalle takaisin. Onneksi maamme kuntapäättäjät tuntuvat ymmärtävän tämän hallitusta ja opetusministeri Grahn-Laasosta paremmin, jatkaa demaripuheenjohtaja.

Myös Turussa valtuusto kokoontui eilen. Turku päätti noudattaa vanhaa lakia toistaiseksi. 

– Asia tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi sen jälkeen, kun eduskunta on tehnyt kyseiset päätökset. Turku voi senkin jälkeen pitää yllä vanhaa käytäntöä osittain tai kokonaan, kertoo hallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni (Kok.).

– Uskoisin, että enemmistö on vanhan lain kannalla. Näyttää siltä, että suurissa kaupungeissa ollaan eri mieltä tämän hallituksen linjauksen kanssa, sanoo kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklund (SDP).

"Tämä ei ole oikea paikka leikata"

Helsinki päätti olla noudattamatta hallituksen varhaiskasvatusleikkauksia jo aiemmin syksyllä. Tosin varhaiskasvatuslain muuttumisen jälkeen kaupunginhallitus tekee asiasta vielä erillisen päätöksen. 

– Kyse ei ole siitä, etteikö [maan] hallitusta kuunneltaisi, mutta valtuuston enemmistö on sitä mieltä, että tämä ei ole oikea paikka "leikata", tiivistää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (Kok.).

Jyväskylässä kuljetaan Vantaan polkua. Kaupunginhallitus esittää äänestyksen jälkeen, että subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan hallituksen esityksen mukaisesti. 

– Jyväskylässä ei oteta tiukinta mahdollista henkilöstön suhdelukuvaihtoehtoa eli 8 lasta/aikuinen sellaisenaan käyttöön. Lopullisen päätöksen näistä tekee kaupunginvaltuusto, kertoo kaupungin toimialajohtaja Eino Leisimo.  

Myös pienemmissä kunnissa esiintyy hallitusvastarintaa. 

– Käsitykseni mukaan vastaava ratkaisu on tehty ainakin Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella, kertoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen.

"Napinasta kuntakapinaan"

Vantaan Lindtmanin mukaan on "erittäin poikkeuksellista, että Suomen keskeisimmät kaupungit ovat ryhtyneet näin laajaan kapinaan hallituksen päätöksiä vastaan". 

– Tähän verrattuna viime kauden "kuntakapina" oli pelkkä "napina", runoilee kansanedustaja.

Suurista kaupungeista Oulussa ennakoidaan asiaa siten, että kaupunki noudattaa aina olemassa olevaa lainsäädäntöä. 

– Noudatamme lakeja, asetuksia ja säädöksiä. Se on lähtökohtatilanne. Oulun kaupungin budjetti lyödään lukkoon joulukuussa. Linjaa ei voi tietää ennen sitä, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (Kok.).

Kuopio: Rahakirstun pohja näkyy

Kuopiossa ensi vuoden talousarvio on jo hyväksytty. 

– Varhaiskasvatuspalveluiden määrärahat on laskettu sen mukaisesti, että subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen tulee muutos 1.8.2016 lukien, samoin ryhmäkokomuutos sisältyy talousarvioon. Se että kaikki kunnat eivät noihin maksimeihin mene, kertoo kai siitä, että niiden kuntien rahakirstun pohja ei vielä näy. Meillä se näkyy, kertoo Kuopion varhaiskasvatusjohtaja Pekka Lindell.   

Kouvolassa kaupunginhallitus on pyytänyt toimialoilta selvityksen, koskien hallituksen leikkauslistaa. Selvityksessä arvioidaan toiminnalliset ja taloudelliset vaikutukset eri vaihtoehtojen pohjalta. Vastaukset on pyydetty maaliskuulle, jonka jälkeen tehdään poliittiset linjaukset. 

Lahden kaupunki seuraa hallituksen linjaa.

– Lahdessa ei ole tällä hetkellä lainsäädännöstä poikkeavia linjauksia, kertoo päivähoitojohtaja Mika Harju.

Espoon budjettineuvotteluissa ei saatu tänään valmista paperia aikaiseksi. Neuvottelut jatkuvat perjantaina.

On syytä muistaa, että kunnat voivat aina päättää laissa määriteltyjä ehtoja paremmista palveluista. Itse asia on edelleen eduskuntakäsittelyssä. 

Lue myös:

    Uusimmat