Mainos

Kaupunginosien välillä isoja eroja terveydessä

Suomessa on suuria alueellisia eroja siinä, mitkä syyt vievät ihmisiä ennenaikaisesti hautaan. Paitsi maan eri osien välillä, myös kaupunkien sisällä erot ovat suuria.

MTV3 uutiset sai ennakkotietoa tutkimuksesta, jossa on selvitetty ennenaikaisesti menetettyjä elinvuosia. Menetetyiksi lasketaan elinvuodet ennen 70:ä ikävuotta.

Suurkaupungeissa elinvuosia menetetään ennenaikaisesti keskimääräistä enemmän alkoholin vuoksi. Pohjois-Karjalassa itsemurhia tehdään muuta maata enemmän. Eroja on paitsi maan eri osien, myös kaupunkien eri osien välillä.

Kaupunginosien sairastavuudessa on Helsingissäkin suuria eroja. Tutkimuksen ennakkotilastoissa erottuu Helsingistä keskinen suurpiiri, johon kuuluvat muun muassa Pasilan, Alppilan ja Kallion kaupunginosat. Niissä verenkiertoelinten sairaudet, kuten sydänsairaudet ja alkoholi ovat isompi vaiva kuin muualla kaupungissa.

Suomen mittakaavassa Helsingin keskisessä suurpiirissä asuu varakkaita ja koulutettuja ihmisiä. Yleensä koulutettuja ihmisiä on totuttu pitämään terveystietoisina.

Helsingin kaupungin omissa tilastoissa keskinen suurpiiri ei ole näyttäytynyt erityisen huolestuttavana alueena. Siksi tuoreet ennakkotiedot tutkimuksesta ovatkin kiinnostavia apulaiskaupunginjohtajalle, joka johtaa sosiaali- ja terveystointa. Hänen mukaansa keskisen suurpiirin tunnuslukuja on totuttu pitämään hyvinä.

- Mutta ehkä siellä painottuvat sellaiset asiat, kuten työelämäkeskeisyys ja yksinäisyys, apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty sanoo.

Kaupunki seuraa eri kaupunginosien terveyseroja tarkasti ja pyrkii niihin myös puuttumaan.

- Se on yksi kaupungin keskeisistä painopistealueista ja meille erittäin tärkeä. Se, että huono-osaisuus periytyy suomalaisessa yhteiskunnassa on huolestuttava piirre, Räty sanoo.

Onko meillä valkokaulusalkoholisteja?

Helsingin kaupungilla on ollut kohdistettuja terveyskampanjoita, kuten "Kundit kondikseen" -kampanja, joka oli suunnattu helsinkiläisten miesten sydänterveyden parantamiseksi. Kaupunki harjoittaa myös positiivista diskriminaatiota eli suuntaa palveluja enemmän alueille, joilla apua enemmän tarvitaan.

Eilen MTV3 uutiset kertoi, kuinka vielä julkaisemattoman, Audiapron toteuttaman tutkimuksen mukaan naisten alkoholin takia menetettyjen elinvuosien määrä on kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa.

Erityisesti helsinkiläisten naisten alkoholinkäytön aiheuttamat haitat näyttäisivät ennakkotietojen mukaan olevan kasvussa.

Apulaiskaupunginjohtaja Räty jääkin ennakkotietojen valossa miettimään, onko kaupunkiin syntymässä ongelma, jota voisi kutsua valkokaulusalkoholistien ongelmaksi. Juodaanko alkoholia liikaa varakkaissa perheissä, jossa vanhemmat ovat hyvin koulutettuja. Siis sellaisissa perheissä, joissa alkoholin haitat kyllä ymmärretään.

Kaikki alkoholistit eivät ole enää veneiden alla yöpyviä spurguja.

- Meillä on paljon lapsiperheitä, joissa alkoholi aiheuttaa paljon vakavia ongelmia lasten kasvulle ja kehitykselle. Olemme siitä hyvin huolissamme, Räty sanoo.

Hän toivoisi, että lähipiiri puuttuisi liiallisen juomiseen eikä tätä puuttumista koettaisi huonona asiana.

- Yksin kaupungin toimenpiteillä ei varmasti pystytä ratkaisemaan. Kohtuukäytön ylittävään käyttöön ei herkästi puututa. Matalan kynnyksen puuttuminen on hyvin tärkeää, Räty toteaa.

Tutkimus julkaistaan syksyllä, jolloin luvassa on tarkempaa tietoa eroista kaupunginosien välillä.

(MTV3)

Katso Elisa Tikkasen juttu (Kymmenen uutiset 5.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.