Mainos

Kaupunginjohtajat tyrmäävät suur-Helsinki-esityksen

Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhdistämistä koskeva kansanäänestys ei saa tukea kaupunginjohtajilta.

Kolme helsinkiläisministeriä, Jan Vapaavuori, Mari Kiviniemi ja Tuija Brax ehdottivat tänään Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa neuvoa-antavaa kansanäänestystä pääkaupunkiseudun kaupunkien yhdistämisestä.

Ministereiden mukaan tavalliset ihmiset ole pitkään aikaan välittäneet kuntarajoista käytännön askareissa. Vapaavuoren, Kiviniemen ja Braxin mukaan sopiva ajankohta kansanäänestykselle olisi lokakuussa järjestettävien kunnallisvaalien yhteydessä.

Pääkaupunkiseudun muodostavat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen. Helsingin kaupungin valtuusto pitää ehdotusta positiivisena, mutta pelkää sen hidastavan jo syntynyttä yhteistyötä.

- Oli neuvoa antava kansanäänestys mikä tahansa, niin kunnallisvaalien yhteydessä se saattaa olla ihan hyvä asia, jos sillä lisätään kansalaisten äänestysaktiivisuutta. Haluan kuitenkin tehdä konkreettisia edistysaskeleita, joita olemme saavuttaneet, että edetään niiden kanssa niin hyvin kuin mahdollista. Tämä kaupunkien liittämiskeskustelu kuuluu politiikkaan ja hyvä niin, sanoo Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajat tyrmäävät Vapaavuoren, Kiviniemen ja Braxin ehdotuksen. Espoon kaupunginjohtajan Marketta Kokkosen mukaan kaupungit ovat jo yhdessä päättäneet, ettei liitosselvitystä tehdä, eikä kansan mielipidettä siksi ole perusteltua kysyä.

Kokkonen on kuitenkin samoilla linjoilla Helsingin kaupunginjohtajan kanssa siitä, että äänestyksestä olisi haittaa jo olemassa olevalle yhteistyölle.

- Meillä on edessä poikkeuksellisen mittavien uudistusten läpivieminen ja toteuttaminen, mehän liikutellaan miljardien omaisuuksia, satojen miljoonien liikevaihtoja ja tuhansien ihmisten työpaikkojen uudelleen järjestelyä. On tietysti selvää että jos tässä samanaikaisesti pannaan aivan jotain muuta liikkeelle, niin sillä on haitallisia vaikutuksia näiden isojen uudistusten toteuttamiseen, Kokkonen toteaa.

Myös Vantaan kaupunginjohtaja Juhani Paajanen on tyrmännyt ehdotuksen. Paajanen toteaa Kokkosen tavoin, että kunnat sopivat juuri viime viikolla, ettei kuntaliitosselvityksille ole tarvetta.

- Jo tämän vuoksi esityksen ajankohta on aika yllättävä, Paajanen toteaa.

Ehdotettu äänestys ajoittuisi ensi syksyn kunnalisvaalien yhteyteen. Nykyinen lainsäädäntö kuitenkin kieltää neuvoa-antavan kansanäänestyksen kunnallisvaalien tai valtiollisten vaalien yhteydessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.