Mainos

Kaupunginjohtaja kuntaraportista: Tässä on vaarana taantuma

Varsinais-Suomessa kuntauudistusraportti ehdottaa selvitystä mahdollisesti jopa 14 kunnan yhdistämisestä. Rajat katoaisivat muun muassa Raisiolta, jolla pyyhkii taloudellisesti hyvin.

Kaupunginjohtaja Ari Korhonen (sd) on esityksestä tyrmistynyt.

Erityinen pettymys esityksessä on Korhosen mielestä se, että vastausta suurimpaan kysymykseen ei siinä anneta.

– Tässä ei edelleenkään vastata siihen avainkysymykseen, että mitä hyötyä tästä on taloudellisesti tai palveluiden kannalta kunnille.

Raportissa tehdään hänen mukaansa kyllä hyvinkin selväksi, että tähtäimessä on säästöt ja huolena kuntien sekä valtion talous.

– Mitään taloudellista osa-aluetta, millä tätä pystyttäisiin perustelemaan, ei ole mainittu. Tätä perustellaan yhdyskuntarakenteella, tarve liittyy kuitenkin ikääntymiseen ja talouden kestävyysvajeeseen. Yhtään veroeuroa ei kuitenkaan tule lisää sillä, että kuntaraja otetaan pois.

Korhonen huomauttaa, ettei kuntarajojen poistaminen liiemmin vaikuta ikääntymiseenkään.

– Jos suurempi kuntayksikkö pystyisi oikeasti toimimaan taloudellisesti tehokkaammin, niin se pitäisi pystyä tässä osoittamaan. Toistaiseksi ainakaan en ole raportista sellaisia perusteluja löytänyt.

"Mieluummin rakkausavioliittoja"

Korhosen mielestä on ilmeistä, että suuri kuntayksikkö on päinvastoin tehottomampi kuin vaikkapa 25-30 000 asukkaan kunta.

– Toivon tästä lisäselvitystä. Kuntien kehittäminen pysähtyy, kun kuntaliitosta ryhdytään selvittämään. Jos tässä mennään väärään suuntaan, tämä voi johtaa kunnissa taantumiseen saakka.

Korhosen mielestä järkeviä ratkaisuja täytyy pystyä tekemään, mutta ehdotettua pitemmällä aikavälillä.

– Toivon, että tässä mieluummin löydetään ratkaisu pitkällä aikavälillä, jossa asiat tapahtuvat itseohjautuvasti. Mieluummin rakkausavioliittoja kuin pakkoavioliittoja.

Korhonen tietää, että kuntalaisissa esitys ei kannatusta saa.

– Tämä on tällainen hallituksen asettaman työryhmän kuntatsunami. Vaihtoehtoja olisin odottanut enemmän, Korhonen sanoo ehdotetuista kuntajakoalueista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.