Mainos

Kaupthingin Euroopan talletusten kohtalo epävarma

Islantilaispankkien täydellinen romahtaminen aiheuttaa mittavia ongelmia myös monille eurooppalaisille pankkiasiakkaille.

Erityisesti Saksassa, Britanniassa, Itävallassa ja Sveitsissä islantilainen Kaupthing on houkuttelut tallettajia huomattavasti korkeammilla koroilla. Nyt kukaan ei tiedä mitä 2,7 miljardin euron talletuksille tapahtuu.

Saksan pankkitarkastusvirasto sulki eilen Kaupthingin saksalaiset konttorit. Valtiollistetun vararikkoon ajautuneen islantilaispankin maksuliikenne oli pakko jäädyttää sen jälkeen, kun kymmenet tuhannet vihaiset saksalaisasiakkaat yrittivät turhaan saada rahojaan ulos.

Kaupthingin lasketaan haalineen paikoin jopa yli kuuden prosentin talletuskorolla Euroopasta noin 2,7 miljardin euron arvosta talletuksia. Näistä suurin osa saatiin Saksasta ja Britanniasta.

Nyt on epäselvää, minkä talletussuojan piirin islantilaispankin tilit kuuluvat. Periaatteessa Islanti takaa myös ulkomailla olevien konttorien tileille talletussuojan noin 20000 euroon asti, mutta Islannin valtion maksukyky on näinä päivinä vakavasti vaakalaudalla. Kaupthing ei kuulu Saksan pankkiyhdistyksen talletussuojan piiriin.

Esimerkiksi Irlannissa maan hallitus on laajentanut talletussuojan koskemaan myös ulkomaisia pankkeja.

Sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa vaaditaan nyt entistä kiivaammin yhtenäisiä kansainvälisiä toimenpiteitä maksuvaikeuksiin ajautuneiden pankkien auttamiseksi. Myös täällä Saksassa liittokansleri Angela Merkel on jo antanut ymmärtää, että rahoituslaitosten osittainen valtiollistaminen Britannian mallin mukaan on ääritilanteessa mahdollista.

Kauphting Suomen viestintäjohtaja Niina Riihelä on vakuutellut, että Kaupthingin romahdus ei tule aiheuttamaan suomalaisille asiakkaille taloudellisia vahinkoja.

Islannin pääministeri Geir Haarde lähestyy asiaa varovaisemmin.

- Toivomme, että pystymme selvittämään nämä ongelmat yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa niin Suomessa kuin muuallakin, Haarde toteaa MTV:n uutisille.

(MTV3)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.