Mainos

Kauppojen sunnuntaiaukiolot voimaan

Kaikki kaupat saavat toukokuun alusta lähtien taas olla auki myös sunnuntaisin kello 12-21 välisenä aikana.

Hypermarketeissa ja päivittäistavarakaupoissa mahdollisuutta käytetään hyväksi varsin laajasti, mutta erikoiskaupoissa into sunnuntaimyyntiin on laimeampaa.

- Aiempien kesien tapaan useimmat erikoiskaupat luultavasti ovat sunnuntaisin auki lähinnä toukokuussa ja elokuun alussa ennen koulujen alkua, arvioi Kaupan keskusliiton toimitusjohtaja Guy Wires.

Erikoiskaupan liiton viime syksynä tekemän selvityksen mukaan kuluttajat viettävät kesäsunnuntait mieluummin muissa puuhissa kuin ostoksilla, minkä vuoksi sunnuntaimyynti on erikoisliikkeille ollut kesällä enimmäkseen kannattamatonta. Kesä- ja heinäkuussa erikoisliikkeet ovatkin avoinna lähinnä kauppakeskuksissa ja hypermarkettien yhteydessä, missä asiakasvirtaa on runsaammin. Tavallisin aukioloaika on silloin 12-16.
Isot hypermarketit sen sijaan ovat kesäsunnuntaisin auki lähes poikkeuksetta ja supermarketeistakin lähemmäs 80 prosenttia pitää ovensa auki, Wires laskeskelee.

Alle 400 neliön päivittäistavarakaupat saavat olla sunnuntaisin auki talvellakin, ja niistä noin 90 prosenttia on käyttänyt mahdollisuutta hyväkseen.

Aukioloajat syyniin ensi vuonna

Toissa vuoden alussa voimaan tulleen liikeaikalain mukaan kaupat saavat olla sunnuntaisin auki myös marras- ja joulukuussa. Toisin sanoen sunnuntaikauppa on yhteensä kuuden kuukauden ajan sallittua kaikissa liikkeissä. Muina aikoina eli tammi-huhtikuussa sekä syys- ja lokakuussa se sallitaan vain haja-asutusalueiden vähittäiskaupalle sekä taajamien alle sadan neliön kioskeille ja alle 400 neliön elintarvikemyymälöille.

Kuluttajan kannalta säännökset ovat varsin sekavat ja asiaan perehtyneimmänkin on vaikea muistaa, milloin kaupat ovat auki sunnuntaisin. Lakia sorvattaessa sovittiin, että aukiolosäännöksiä tarkastellaan seuraavan kerran vuonna 2004, kunhan nykyisen käytännön vaikutuksista on saatu tarpeeksi kokemuksia.

Kaupan keskusliiton jäsenyhdistyksistä Päivittäistavarakauppa ry haluaisi vapauttaa aukiolon kokonaan, erikoiskaupan piirissä nykyisiä aukioloaikoja sen sijaan pidetään varsin pitkälti riittävinä. Aukiolojen vapauttamista ovat vastustaneet myös työntekijäjärjestöt ja kirkko.

- Keskusliiton kanta on ollut, että kerätään kokemuksia ja tehdään niiden pohjalta laaja selvitys, jonka perusteella sitten katsotaan, mikä olisi järkevin ratkaisu, Wires sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.