Mainos

Kauppojen sunnuntaiaukiolot laajenemassa

Kauppojen sunnuntaiaukioloaikoja ollaan laajentamassa. Eduskunta sai tänään hallitukselta jo ennalta paljon keskustelua herättäneen esityksen vähittäiskaupan aukioloajoista ja elinkeinon harjoittamisesta annetun lain muuttamisesta.

Kauppojen sunnuntaiaukiolot laajenevat

Esityksessä lähdetään siitä, että ne päivittäistavarakaupan myymälät, joiden myyntipinta-ala on enintään 400 neliötä, voisivat olla auki sunnuntaisin kello 12:n ja 21:n välillä ympäri vuoden. Muut vähittäiskaupat voisivat olla auki sunnuntaisin touko-elokuussa ja marras-joulukuussa. Touko- ja marraskuu ovat siten lisäyksiä nykyiseen käytäntöön.

Samalla luovutaan järjestelmästä, jossa kauppa- ja teollisuusministeriö on määrännyt viidestä aukiolosunnuntaista. Kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä ja itsenäisyyspäivänä liikkeiden tulisi kuitenkin olla kiinni. Arkipäivien aukioloaikoihin ei tule muutoksia.

Vaikutuksia seurataan

Nykyiseen tapaan laki ei koskisi haja-asutusalueilla toimivia vähittäiskauppoja. Niin ikään kioskimyynti ja huoltamoilta tapahtuva myynti olisivat edelleen lain ulkopuolella. Autokauppa- ja huonekalukauppa jäisivät esityksen mukaan lain soveltamisen ulkopuolelle. Näin ollen näiden alojen sunnuntaiset esittelytilaisuudet muuttuisivat reilusti myyntipäiviksi. Esitys sisältää myös sen muutoksen, että parturin- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikojen tarpeettomasta sääntelystä luovutaan.

Valtioneuvoston lausumassa tähdennetään, että hallitus seuraa uudistuksen vaikutusta lähikauppaverkostoon ja pienyrittäjäkauppiaiden asemaan sekä kaupan työntekijöiden oloihin ja ryhtyy tarvittaessa toimiin. Hallitus myös selvittää, miten kaupan aukioloaikojen vapauttaminen on vaikuttanut suomalaiseen elämänmuotoon sekä pyhän ja arjen suhteeseen, kun uudistus on ollut voimassa kolme vuotta. Hassi olisi vastaehdotuksellaan ollut halukas pitämään sunnuntaimyyntiin oikeuttavan liikkeiden enimmäiskoon ennallaan. Hän olisi myös nipistänyt toukokuusta puolet rajoituksen piiriin.

Vastustusta riittää<?LL_ARTICLEIMG ID=15553 ALIGN=RIGHT>


Esityksellä pyritään parantamaan lähikauppojen kilpailuasemaa suhteessa kioski- ja huoltamokauppaan. Tavoitteena on, että jos lähikaupat käyttävät laajempia aukioloaikoja, kaupan keskittyminen suurmyymälöihin saattaa hidastua. Sunnuntaiaukiolon sallimisella touko- ja marraskuussa ei sinänsä ole suuria vaikutuksia, sillä ministeriön määräämät viisi sunnuntaita ovat viime vuosina sijoittuneet juuri näille kuukausille. Liioin parturin- ja kampaamoliikkeiden sekä auto- ja huonekalukauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ei käytännössä muuttane nykyisiä aukioloaikoja.

Aukiolosääntöjä on lievennetty asteittain. Jo vuonna 1989 rajoituksista vapautettiin mm. haja-asutusalueiden kaupat ja eräät muut lähinnä koti- ja kesäteollisuuteen sekä puutarhatuotteisiin liittyvät kauppamuodot. Kaupan myyjät suhtautuvat yleisesti kielteisesti ilta- ja sunnuntaimyyntiin. Liikealan ammattiliitto on kampanjoinut esitystä vastaan. Myös kioskit ja huoltamot vastustavat aukioloaikojen laajennusta. Noin kolmannes huoltamoiden päivittäistavaramyynnistä tapahtuu sunnuntaisin. Eduskunnassa esityksestä odotettavissa vilkasta keskustelua.

Vastustusta aukiolojen laajennukseen on hallituspuolueista ainakin vihreissä sekä jossain määrin myös SDP:ssä ja vasemmistoliitossa. Oppositiopuolueista kristillinen liitto pitää muutosta tarpeettomana. Viime kesänä sunnuntaiaukioloa hyödynsi kaksi kolmesta päivittäistavarakaupasta. Tavaratalot ja hypermarketit olivat auki lähes 100-prosenttisesti. Supermarketeista auki oli noin 75 prosenttia ja lähikaupoista puolet.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.