Mainos

Kauppojen aukioloajat halutaan vapauttaa

Sääntely kauppojen aukioloajoista puhuttaa ja aukioloajat halutaankin nyt selkiyttää. Kuluttajien kannalta erityisesti sunnuntaiaukiolot ovat epäselvät.

Suomen kaupan liiton mielestä olisi parempi, että sääntely purettaisiin mahdollisimman pitkälle.

- Ensisijaisesti täytyy lähteä siitä, että kuluttajat tietäisivät selkeästi milloin kaupat ovat auki. Me pidämme hyvin tärkeänä sitä, että ainakin päästäisiin siihen, että normaaleina sunnuntaina ympäri vuoden kaupat voisivat olla auki, sanoo Suomen kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala Huomenta Suomen haastattelussa.

Myös suomalaiset kannattavat vapaata aukioloaikaa.

- Kuluttajat ja suurmyymälät toivoisivat, että sunnuntaiaukiolot vapautettaisiin. Toisaalta pienyrittäjät ja työntekijät vastustavat. Tässä täytyy löytää sellainen kompromissi joka tyydyttää molempia osapuolia, toteaa työministeri Tarja Cronberg (vihr.).

- Pitää kyllä paikkansa että kauppa on tässä erimielinen. Sinäänsä kyllä työntekijäjärjestöt ovat olleet kriittisiä, mutta normaalissa työssä kauppiaat kyllä huomavat, että ei ole minkäänlaisia ongelmia saada ihmisiä sunnuntaiksi töihin, Pekkala jatkaa.

Mielipiteitä puolesta ja vastaan on siitä, viekö aukioloaikojen vapauttaminen kilpailuetua pieniltä kaupoilta. Pekkalan mielestä pienten kauppojen kilpailuetu on tarjonnassa, asiakassuhteissa ja palvelussa mitä isommat kaupat eivät anna.

- Pienten kauppojen kilpailuetu ei ole enää kiinni niinkään näistä kuuden kuukauden sunnuntaiaukioloajoista joka nyt on vapauttamatta vaan se on tässä palvelussa, Pekkala sanoo.

Cronbergin mukaan pienten lähikauppojen säilyttäminen on tärkeää.

- Viimeksi kun kauppojen aukioloaikoja vapautettiin, lähdettiin siitä, että tuettaisiin lähikauppoja ja niiden säilymistä. Sen vuoksi alle 400 neliön kaupat saavat olla vapaasti auki sunnuntaisin. Kysymys on, että mitkä ne vaikutukset ovat jos aukioloajat vapautetaan kokonaan ja tätä nyt selvitetään työ- ja elinkeinominsteriössä, Cronberg kertoo.

Selvitysten on määrä valmistua lokakuun kuluessa ja eduskunta käsittelee asiaa keväällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.