Mainos

"Kauppojen aukioloaika eduskunnan ensimmäinen asia"

SOK:n pääjohtaja Jere Lahti uskoo, että kauppojen aukioloaika on uuden eduskunnan ensimmäinen käsiteltävä asia. Lahden tavoin myös Keskon pääjohtaja Eero Kinnunen pitää kauppojen aukioloaikojen pikaista täydellistä vapauttamista välttämättömänä. Aukioloajoista on väännetty kättä pitkään. Alkuvuodesta eduskunta myönsi kaupoille muutaman kauppasunnuntain lisää, mutta täysi aukiolovapaus sai voimakkaan vastustuksen.

Kauppiaitten vaatimukset aukiolojen laajentamiseen saivat uutta puhtia vuosikymmenen alussa, jolloin kioskit ja huoltoasemat laajensivat tuotevalikoimaansa elintarvikkeisiin. Nyt ne myyvät jo lähes kymmeneksen eli noin viisi miljardia 57 miljardin markan päivittäistavarakakusta. Osuuden on arvioitu nopeasti nousevan 15 prosenttiin, sillä isoja kioskeja rakennetaan koko ajan lisää.

Kauppiaiden mielestä kioskeilla ja huoltoasemilla on selvä kilpailuetu pitkien aukioloaikojen takia. Tämän takia kauppiaat nostivat aukioloasian muutama vuosi sitten uudelleen pöydälle.

Shellin lähikauppa

Keskon Kinnusen mukaan kauppa voi vastata kioskien ja huoltoasemien tuomaan kilpailutilanteeseen kahdella tavalla: kehittää nykyistä toimintaansa tai perustaa itse samanlaisia ketjuja. Jälkimmäinen ei pääjohtajia innosta.

-Kaupan ei kannata kahden vuoden aikana investoida sadan neliön kioskeihin, sanoo Lahti, joka uskoo elokuussa 1999 aloittavan eduskunnan vapauttavan aukioloajat.

Vaikka Kinnunen ei hyvällä ole katsonut kioskien ja huoltoasemien elintarvikemyynnin nousua, hän pitää ratkaisua varsin luontevana.
-On varsin ymmärrettävää, että samalla kun tankkaa auton, hankkii elintarvikkeet, hän sanoo.

Kauppa puristuksessa

Kinnusen mukaan kauppaan kohdistetaan sangen ristiriitaisia odotuksia.
-Pitäisi olla iso ja tehokas, pitäisi myydä halvalla ja tarjota palveluja. Lisäksi pitäisi työllistää, eivätkä kaupat kuitenkaan saa olla vapaasti auki, Kinnunen sanoo.

Aukiolokiistan ohella kauppiaita on harmittanut päätös rajoittaa suurmyymälöiden rakentamista. Suurmyymälöitä koskeva mietintö valmistui keväällä ja syksyllä se menee eduskuntakäsittelyyn. Mietinnössä ympäristöministeriö haluaa hillitä suurmyymälöiden perustamista keskustojen ja asuntoalueiden ulkopuolelle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.