Mainos

Kauppias: Reilu kauppa myy, jos sitä on tarjolla

Luomutuotteet, Reilun kaupan tuotteet sekä lähiruoka ovat Suomessa suositumpia kuin koskaan. Vääksyn K-Supermarketin kauppias Juha Ketolan mukaan erikoisemmat tuotteet eivät maksa kauppiaalle normaalituotteita enemmän, vaan valikoiman laajentaminen johtuu yleensä vain viitseliäisyydestä.

- Omassa liikkeessämme pyrimme siihen, että kaikissa mahdollisissa tuotteissa on tarjolla myös Reilun kaupan vaihtoehto. Asiakkaat ovat kiinnostuneita Reilun kaupan tuotteista - jos niitä heille tarjotaan, he ostavat niitä mielellään, Ketola kertoo.

Lähiruuan menekki on kasvanut Ketolan K-kaupassa eniten. Lähiruuan hankkiminen voi olla vaikeaakin, mutta asiakkaat pitävät siitä, että tarjolla on ruokaa, mitä ei ihan kaikkialta saa. Asiakkaat itsekin antavat vinkkejä, millaista lähiruokaa kauppaan voisi tilata.

- Lähiruokaa ei välttämättä saa niin helposti ja joka päivälle, mutta sitten kun sitä on, se menee nopeasti, hän sanoo.

Hintaerot kaventuneet

Reilun kaupan tuotteet ovat aikaisemmin olleet normaalituotteita kalliimpia. Lisääntynyt kysyntä on kuitenkin laskenut tuotteiden hintoja.

- Mitä enemmän asiakkaat ostavat näitä tuotteita, sitä enemmän hintaerot kaventuvat, Ketola sanoo.

Kauppias uskoo, että nuorempi sukupolvi on vauhdittanut luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden menekkiä.

- Ruuanlaitto on tänä päivänä trendikästä, ja ruokaa tehdään mielellään tällaisista raaka-aineista, Ketola sanoo.

Ostajat eivät vain urbaaneja kuluttajia

Suurin osa suomalaisista tuntee Reilun kaupan tuotteet ja he myös luottavat siihen. Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorpan mukaan kuluttajien tietoisuus on myös lisääntynyt, ja tuotteiden alkuperä kiinnostaa.

Reilu kauppa ei ole ainoastaan urbaani ilmiö, vaan tuotteet kiinnostavat maaseudullakin. Virtaintorpan mukaan ilmiöstä voi kiittää suomalaisia kauppaketjuja.

- Suomessa on hyvin keskittynyt kauppa. Kun tuote otetaan jonkin ketjun valikoimiin, se on myynnissä tasaisesti Suomen liikkeissä, Virtaintorppa sanoo.

Toinen syy Reilun kaupan suosioon maaseudulla löytyy Virtaintorpan mielestä siitä, että suomalaisten pienviljelijöiden on helppo samaistua kehitysmaiden pienviljelijöiden asemaan.

Uusin tuotetulokas: Reilun kaupan kulta

Suosituimpia Reilun kaupan tuotteita Suomessa ovat kahvit, banaanit, kukat, viinit ja puuvillatuotteet. Etenkin puuvillan ja viinin myynti on ollut kasvussa.

- Lyhyessä ajassa on tullut todella paljon uutuuksiakin tarjolle. Ensimmäinen ostokerta on asiakkaalle aina haasteellisempi, mutta kun niitä on kerran käyttänyt, niin niitä on helpompi ostaa uudelleen, Ketola sanoo.

Uusin Suomen markkinoille tuleva tuote on Reilun kaupan kulta. Vielä pitää kuitenkin odottaa, ennen kuin tuotetta saa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.