Mainos

Kauppias rajoitti energiajuomien myymistä: Negatiivista palautetta ei ole tullut

Yksittäiset kauppiaat rajoittavat energiajuomien myymistä lapsille. Esimerkiksi K-market Alavieska ei ole nyt noin vuoteen myynyt energiajuomia alle 15-vuotiaille.

Kauppias Sirpa Sipilä kertoo, että aloite myynnin rajoittamiseen tuli koulun puolelta.

– Koulukuraattori kyseli asiaa, sillä koulussa oli näkynyt levottomuutta. Kaikki alavieskalaiset ruokakaupat lähtivät silloin mukaan, Sipilä muistelee.

Nuoret eivät ole antaneet päätöksestä palautetta. Sipilän mukaan alussa nuoret tosin yrittivät ostaa energiajuomia linjauksesta huolimatta.

– Negatiivista palautetta ei ole tullut. Koululta ja vanhemmilta tullut palaute on ollut positiivista, kauppias kertoo.

Energiajuomien myynnin rajoitus jatkuu ainakin toistaiseksi. Sipilä kuitenkin toivoisi, että pelisääntöjä selvennettäisiin lainsäädännöllä.

– Vaikka päätös oli oma, tämän ei pitäisi olla kaupan asia. Tuntuu, että kukaan ei ota tähän asian kantaa, Sipilä huomauttaa.

Vanhemmat vaativat ikärajoja

Ruokakeskolta kerrotaan, että lähtökohtaisesti K-ruokakaupoissa olevat tuotteet ovat kaikkien asiakkaiden ostettavissa.

Yksittäiset kauppiaat saavat kuitenkin toisinaan vanhemmilta, kouluilta tai kansalaisjärjestöiltä yhteydenottoja, joissa vaaditaan energiajuomille ikärajoja.

Ruokakeskon mukaan K-kauppias voi perustelluista syistä rajoittaa energiajuomien myymistä esimerkiksi alle 15-vuotiaille lapsille. Käytännössä rajoitukseen voidaan ryhtyä, jos on selkeitä perusteluja sille, että myymälän vaikutuspiirissä oleville lapsille aiheutuu ongelmia energiajuomien nauttimisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.