Mainos

Kauppias: Näpistely muuttunut yhä järjestelmällisemmäksi – näin homma toimii

Helsinkiläinen ruokakaupan pitäjä kertoo näpistelyn muuttuneen vuosien mittaan yhä röyhkeämmäksi ja järjestelmällisemmäksi.

– Olut- ynnä muu varkaushäiriköinti on lisääntynyt selvästi viimeisen yhdeksän vuoden aikana mitä olen toiminut kauppiaana. Kauppiaskavereiden kanssa aina vaihdetaan näitä kokemuksia - ja kyllä se touhu aika traagista on, kauppias kuvailee.

Juoksukaljaongelma vaihtelee hyvin paljon alueellisesti, mutta näpistely on yhtäläinen ongelma kaupan sijainnista riippumatta.

– Näpistely on myös muuttanut kuvioita ihan törkeästi: se on erittäin suunnitelmallista. Siinä on tarkkaan mietitty, millä tavalla saadaan maksimaalinen hyöty, kauppias kertoo.  

Henkilökunnan on nykyään vaikea erottaa epäillyttävät tapaukset ulkonäön perusteella.

– Myymälävaras voi olla täysin siististi pukeutunut. Homma menee usein niin, että tullaan sisään ja pakataan tavaraa normaalisti kori täyteen. Sitten tulee toinen porukka sisään, vetää kamat kassiin siellä sivussa ja marssii ulos. Se ensimmäisenä tullut ostaa jonkun pienen tuotteen käteisellä ja poistuu kuin mitään ei olisi tapahtunut, kauppias kertoo tutuksi tulleen kaavan.

Valveutunut henkilökunta onkin kauppialle korvaamaton aarre.

– Olen tosi kiitollinen, että oma henkilökunta on sellainen, joka kiinnittää huomiota. Ennaltaehkäisy auttaa älyttömän paljon.

Toisaalta henkilökunnan turvallisuus menee kuitenkin kaiken edelle.

– Itse kyllä aina alleviivaan, että turhia riskejä muutaman oluen takia ei kyllä kannata ottaa, viranomainen hoitakoon, kauppias korostaa.

"Tää on tällaista pään paijailua"

Kauppias selittää myymälävarkauksien lisääntymistä ja niiden röyhkeyttä rangaistuksen puuttumisella.

– Suomessa ei saa rangaista yhtään millään tavalla. Tää on tällaista pään paijailua, valitettavasti. Siitä se minun mielestäni kumuloituu, kauppias arvioi.

Myymälävarkaudet ja näpistykset aiheuttavat kaupoille vuosittain yli 500 miljoonan euron menetykset.

Tällä hetkellä ainoastaan tuomioistuimen kirjoittamat sakot ovat laiminlyötyinä muutettavissa vankeusrangaistukseksi. Hallitus on esittänyt sakon muuntorangaistusjärjestelmän uudistamista. Esitys on lausuntokierroksella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.