Mainos

Kauppiaat vaativat lääkkeitä ruokakauppoihin

Suomalaisia kauppiaita edustava Päivittäistavarakauppa ry on muutaman vuoden tauon jälkeen herännyt vaatimaan itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista. Muissa pohjoismaissa reseptivapaat särkylääkkeet, esimerkiksi aspiriini ja tavanomaiset yskänlääkkeet ovat myynnissä kaupoissa ja marketeissa. Viimeisimpänä pohjoismaana joukkoon liittyi Ruotsi, jossa osa itsehoitolääkkeistä vapautettiin markettimyyntiin viime vuoden lopulla.

- Ruotsissa lääkkeitä myyviä kauppoja ja muita myyntipaikkoja on nyt noin 6 000. Jos tämä olisi Suomessa mahdollista, arvelisin myyntiä tapahtuvan noin 3 000 myymälässä, sanoo toimitusjohtaja Osmo Laine Päivittäistavarakauppayhdistyksestä.

Reseptivapaat lääkkeet ovat lääkkeistä käytetympiä. Kauppiaat perustelevat myynnin vapauttamista Suomessa asiakaspalvelun tason nostamisella sekä lääkkeiden hintakilpailun edistämisellä.

EU-maisssa lääkkeitä on markettimyynnissä muun muassa Portugalissa, Italiassa, Puolassa ja Alankomaissa.

- Mielestämme lääkemyynnin uudistaminen olisi kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan, Laine summaa.

Nykyinen päähallituspuolue keskusta on jo ottanut asiaan kantaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula sanoo kauppiaille kirjallisesti annetussa vastauksessa, ettei keskusta kannata myynnin vapauttamista ja lääkkeiden tulee olla saatavilla vain apteekeista. Jo aiemmin sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) on antanut lausunnon, jonka mukaan lääkemyynnin vapauttamista ei kaavailla, vaikka muut pohjoismaat ovat niin tehneet.

Apteekit ja lääkeala vastahankaisia

Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisen vaikutuksia tutkinut Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA kannattaa kauppiaiden vaatimuksia.

ETLAn selvityksen mukaan apteekkien yksinoikeuden purkaminen lääkkeiden kauppapaikkoina aiheuttaisi vääjäämättä hintakilpailua, joka kääntyisi erityisesti pienituloisten vanhusten hyväksi.

Tutkimusneuvonantaja Olavi Rantala ETLAsta kertoo, että tutkimus tehtiin kauppiaiden tilauksesta. Näin ollen selvityksen tulokset myötäilevät kauppiaiden näkemyksiä, mutta mahdolliset kipupisteet huomioiden.

- Apteekkialan liikevaihdosta lähtisi karkeasti arvioiden sata miljoonaa euroa vuodessa, jos itsehoitolääkkeitä myytäisiin myös marketeissa, Rantala sanoo.

Uudistus saattaisi kuitenkin haitata pienten maaseutuapteekkien edellytyksiä jatkaa toimintaansa.

- Mielestämme apteekkien olemassa olo on turvattava, vaikka radikaaleja uudistuksia tehtäisiinkin, Rantala summaa.

Apteekkiala ja lääkealan etujärjestöt eivät kannata myynnin vapauttamista. Alalla ei myöskään uskota että hinnat halpenisivat vaikka kauppiaat niin väittävät.

- Päivittäistavarakaupan lääkevalikoimat olisivat hyvin todennäköisesti kalliimpiin brändituotteisiin keskittyneitä, toiminnanjohtaja Heikki Bothas Rinnakkaislääketeollisuus ry:stä kertoo.

Kuluttajaliitto ja Kilpailuvirasto olisivat puolestaan tietyin varauksin valmiit tarkastelemaan lääkemyynnin vapauttamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.