Mainos

Kauppi: Suomi säilytti luottoluokkansa rimaa hipoen

Suomi säilytti asemansa kolmen A:n luottoluokassa rimaa hipoen, uskoo Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Luottoluokittaja Standard & Poor's laski eilen Ranskan, Itävallan ja seitsemän muun Euroopan maan luottoluokitusta. Suomen luottoluokittaja ennakoi selviävän velkataakastaan ja taloudellisista velvoitteistaan jatkossakin kolmen A:n arvoisesti Saksan, Luxemburgin ja Hollannin kanssa.

– Meidäthän pantiin nyt negatiiviselle listalle ja tämä tarkoittaa sitä, että luottoluokittajat seuraavat päätöksentekoa nyt erittäin tiiviisti. Tämä on siinä mielessä vakava signaali, Kauppi huomauttaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kuitenkin uskoo Suomen olevan jatkossakin korkeimman luottoluokitussijan arvoinen, kunhan sen eteen tehdään töitä.

– Tottakai meidänkin on laitettava omaa talouttamme kuntoon, niin kuin olemme jo tehneetkin toimenpiteitä. Kehysriihi maaliskuussa tulee olemaan seuraava etappi, jolloin joudumme arvioimaan, mitä veroja joudutaan korottamaan ja toisaalta myöskin, minkälaisia rakenteellisia uudistuksia Suomessa joudutaan tekemään. Mikään lintukoto Suomikaan ei ole ja ennen kaikkea se, mitä Euroopan talouskriisille tapahtuu, vaikuttaa myös Suomeen, Urpilainen sanoo.

Vaikka Suomen oma talous saatettaisiinkin kuntoon, ei se vielä riitä. Kun AAA-euromaita on eilisten uutisten jälkeen jälleen vähemmän, katseet kohdistuvat EU:n kriisirahastoon. Luottoluokitusten laskun on arvioitu vähentäneen euroalueen yhteisen vakausvälineen kykyä tukea kriisimaita.

– On erittäin tärkeää varmistaa se, että meillä on työkalut, joilla hallita tätä kriisiä, koska ne välilliset vaikutukset Suomeenkin voivat olla merkittävät, Kauppi sanoo.

Toistaiseksi EU:n rahoitusvakausväline on parhaassa luottoluokassa, mutta kysymys kuuluu, kuinka pitkään. Jos luokitus laskee, vakausvälineen arvokin laskee, elleivät jäsenmaat sitten kasvata lainatakauksiensa määrää.

– Tärkeintä on, että jäsenmaiden takausvastuita ei tulla kasvattamaan. Tämä on ollut Suomen linja ja siitä pidämme kiinni jatkossakin, Urpilainen tyrmää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.