Mainos

Kauppayhdistys patistaa eduskuntaa kumoamaan Alkon monopolin

Suomen päivittäistavarakauppayhdistys patistaa eduskuntaa pitämään kansallisen alkoholipolitiikan päätöksenteon omissa käsissään ja ryhtymään alkoholimonopolin purkuun ajoissa.

Yhdistys esittää monopolin purkamista asteittain niin, että ensimmäisenä vapautettaisiin päivittäistavaramyyntiin miedot alle 15-prosenttiset juomat ensi vuoden alusta.
-Jos myös (Franzénin) jutun varsinainen päätös tulee olemaan positiivinen, on se selvä osoitus Suomellekin siitä, mikä ratkaisu olisi oikea myös meidän alkoholimonopolimme osalta, huomauttaa toimitusjohtaja Osmo Laine.

Yhdistys ei ole hänen mukaansa vienyt suomalaista alkoholimonopolia EY-tuomioistuimeen, koska alkoholipolitiikasta on haluttu kansallisia päätöksiä.
-Nyt eduskunnalla on vielä mahdollisuus pitää tämä asia käsissä ja edetä järkevästi. Ettei jäädä odottamaan tuomioistuimen päätöksiä, olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia. Alkoholipolitiikka on oltava kansallisen päätöksenteon kohteena.

Yhdistys houkuttaa alkoholikaupan vapauttamiseen myös laskelmilla verotulojen kasvusta. Jo alle 15-prosenttisten juomien tulo päivittäiskauppoihin kasvattaisi Laineen mukaan valtion verokertymää yli 1,5 miljardia markkaa.

Kaupan alalla uskotaan, että alkoholin tuonti päivittäiskauppaan karsisi myös harmaata taloutta, kun esimerkiksi alkoholin laiton maahantuonti ja kotipoltto vähentyisivät. Alkoholituotteiden osuudeksi harmaan talouden kokonaisarvosta lasketaan 15 prosenttia eli yli kolme miljardia markkaa.

Vähittäiskauppa on Laineen mukaan odottanut uudistusta niin pitkään, että se on aivan valmis aloittamaan alle 15-prosenttisten alkoholijuomien myynnin jo ensi vuoden alusta. Mm. pullopalautuksen järjestämiseen löytyy valmis malli.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.