Kauppakeskukset: Koristelupaine aikaistuu vuosi vuodelta

Vaikka kotien ikkunoissa eivät vielä jouluvalot vilku, joulua vietetään jo kauppakeskuksissa ympäri Suomen.

Oulun eteläpuolella Kempeleessä sijaitsevan kauppakeskus–Zeppeliinin keskelle on jo satanut tekolunta, ja kinosten seasta kattoon kurkottaa suuri joulukuusi.

– Kuusen vieressä on lisäksi joulupukin reki, myymälähoitaja Jonna Saari Zeppelinin Body Shopista kertoo.

Saari kertoo, että heidän myymälänsä joulukoristelu aloitettiin asiakkaiden pyynnöstä.

– Asiakkaat kysyivät joulupaketteja jo hyvissä ajoin ennen kuin meillä oli vielä rakennettu mitään. Varmaan täällä pohjoisessa lumentulo ja pakkaset aikaistavat joulumieltä, Saari pohtii.

Etelämpänä, Itäkeskuksessa Vantaalla, eurooppalaista joulutoria pakerretaan vauhdilla. Viralliset joulukauden avajaiset on lauantaina.

– Joulua on rakennettu meillä jo pari viikkoa. Kaupoilla on paine rakentaa joulu joka vuosi aikaisemmin, markkinointipäällikkö Marika Råberg Itäkeskuksesta kertoo.

Råberg heittää esimerkin aikaisista joulupaineista Lontoon Harrodsista, missä joulukausi käynnistyi jo elokuussa.

Ensin syntymäpäivät, sitten joulu

Kauppakeskusten joukosta löytyi kuitenkin yksi poikkeus. Tampereen lähellä Lempäälässä sijaitseva Ideapark aloittaa joulukoristelut vasta ensi viikon jälkeen.

– Meillä on perinne, että ensin vietämme syntymäpäivät, ja sitten on vasta joulu, kertoo markkinointipäällikkö Sanna Järvinen Ideaparkista.

Järvisen mukaan asiakkailta on tullut kiitosta, etteivät jouluvalot välkehdi kovin aikaisin.

– Meillä on se käsitys, että se aiheuttaa kiitosta. Toisaalta voihan osa asiakkaista ajatella, etteikö Ideaparkissa vietetä joulua ollenkaan, Järvinen pohtii.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat