Mainos

Kauppafuusio ei saa uhata kuluttajien asemaa

Kuluttajaliitto pitää välttämättömänä yrityskauppavalvonnan sisällyttämistä kilpailunrajoituslakiin.

-Kuluttajien kannalta on hyvä, että Keskon Tuko-kauppa tutkitaan perusteellisesti EU:ssa. Sitähän ei voida riittävästi selvittää Suomessa kilpailunrajoituslain puutteiden vuoksi. Puutteet kansallisessa lainsäädännössä johtavat siihen, että vastaavissa muissakin yrityskauppatilanteissa kilpailuvirasto joutuisi etsimään kilpailupoliittisia arvioita ja ratkaisuja EU:n komissiosta, toteaa Suomen Kuluttajaliiton pääsihteeri Leena Simonen.

Hänen mukaansa tällainen menettely ei anna uskottavaa kuvaa Suomen kansallisesta kyvystä hoitaa kilpailupolitiikkaa tehokkaasti. Simosen mukaan omistus- ja määräysvallan keskittymisen jääminen kilpailuvalvonnan ulkopuolelle on riski. Tällöin fuusioita ja yrityskauppoja ei voi kieltää kansallisella lainsäädännöllä silloinkaan, kun ne vähentävät ratkaisevasti kilpailua ja synnyttävät määräävän markkina-aseman tai jopa monopolin. Tilanne mahdollistaa kilpailunrajoituslain kiertämisen, jossa kielletty sopimusyhteistyö vain korvataan omistuspohjaisilla järjestelyillä, fuusioilla tai yhteisyrityksillä.

Kuluttajaliiton mukaan myös harkitsematon automarkettien rakentaminen muuttaa kaupan rakennetta epäsuotuisaan suuntaan. Liitto valittaa sitä, että kunnallisesta kaavoituksesta vastaavat eivät ole olleet kiinnostuneita kuluttajien eduista. Uusille automarketeille ei maassamme ole kuluttajien etujärjestön mielestä tarvetta. Painopiste voisi sen sijaan olla vanhojen markettien kunnostamisessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.