Mainos

Kauppa voisi avata ovensa sunnuntaisin jo keväällä

Isot kaupat olisivat valmiit avaamaan ovensa sunnuntaisin vaikka ensi keväänä, jos kiistely esitys aukioloaikojen vapauttamisesta sinetöityy.

Hanke näytti tänään etenevän riitaisena, sillä yksimielisyyttä ei löytynyt edes kaupan oman etujärjestön sisällä.

Suomen Kaupan liiton SK:n toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo, että kauppa on valmis nopeisiin ratkaisuihin. Käytännössä tämä tarkoittaisi jo ensi kevättä tai viimeistään ensi vuoden syyspuolta.

Ehtona on, että SK:n ja kaupan alan ammattiliiton sopu menee läpi myös hallituksessa ja eduskunnassa.

Isot kauppaketjut iloitsivat esityksestä, mutta pienet erikoisliikkeet pitäisivät mieluiten ovensa kiinni. Kaupan liiton Pekkala ja S-ryhmän pääjohtaja Arto Hiltunen katsovat, että aukioloaikojen pidentyminen lisäisi alan työllisyyttä.

Pekkalan laskujen mukaan uusia työpaikkoja tulisi ainakin satoja ellei jopa parituhatta.

Hiltunen näkee, että aukioloaikojen lisääminen selkeyttää myös taajamien ulkopuolisten huoltoasemien ruokakauppojen asemaa.

S-ryhmän ABC-asemien yhteydessä olevat S-marketit saivat vastikään kilpailijoikseen Keskon K-marketit, kun Kesko ja Teboil aloittivat yhteistyön.

Kaupunkien keskustoissa S-ryhmän Alepat ja Salet ovat kilpailleet Tradekan Siwojen kanssa. Hiltusen mukaan uudet aukioloajat eivät vaikuta mitenkään kilpailuun.

Siwoja, Valintataloja ja Euromarketteja pyörittävän Tradekan toimitusjohtaja Leena Saarinen piti alustavaa neuvottelutulosta hyvänä uutisena.

- Alle 400 neliöisten kauppojen aukiolorajoitusten poistuminen on hyvä asia, koska Tradekan painopiste on jo nyt lähikauppaverkosto. Suurin osa Siwoista ja Valintataloista kuuluu tähän ryhmään, Saarinen sanoi.

Jos pienten kauppojen aukiolorajoitukset poistuvat, Tradeka ei ryhdy pitämään kaikkia Siwojaan auki vuorokaudet ympäriinsä.

Pitkistä aukioloajoista ja pyhätöistä kärsivät pienet liikkeet, jotka ovat sijoittuneet kauppakeskuksiin. Niissä myynti ja työntekijöiden palkkakustannukset eivät välttämättä kohtaa.

Pitkät aukioloajat eivät myöskään ratkaise kaikkia kuluttajien osto-ongelmia. Kuluttajaselvitysten mukaan kuluttajien suurin ongelma on palvelun puute, eivät aukioloajat.

Hallitus kuulee vielä erikoiskauppaa

Hallitus lupaa kuunnella kauppojen aukioloajoista myös erikoiskaupan näkemyksiä. Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että erikoiskauppa ei ole osapuolena nyt syntyneessä sovussa.

Cronberg korosti myös, että Suomen Kaupan Liiton ja PAM-ammattiliiton yhteisymmärrys aukioloaikojen laajentamisesta on vasta niiden esitys. Hallitus tekee asiasta oman esityksensä.

- Käymme keskustelua hallituspuolueiden kesken. Tarkoituksena on löytää yhteisymmärrys nimenomaan hallituksessa.

Cronberg oli kuitenkin tyytyväinen siitä, että aikaisemmin vastahankaan olleet kaupan työntekijät ovat nyt valmiita keskustelemaan sunnuntaiaukiolon laajentamisesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.