Mainos

Kauppa vaatii ruuan alv-alennusta

Kaupan liiton puheenjohtajan mukaan ruuan veronalennus toisi alalle yli 6000 uutta työpaikkaa.Valtiovarainministeriö puolestaan pitää työllisyyden kannalta parhaana tuloverojen alentamista.

Kauppaan syntyi viime vaalikaudella 20 000 uutta työpaikkaa ja kauppa lupaa saman tahdin jatkuvan myös seuraavan neljän vuoden aikana. Kaupalla on kuitenkin toiveita uudelle hallitukselle, jotta työpaikkoja syntyisi.

- Ruuan arvonlisäveron alentaminen on yksi keino, vapaammat aukioloajat on toinen keino ja varmasti myös tällaista matalapalkkatukea voidaan yhä enemmän suunnata myös nuoriin ihmisiin ja tällä tavalla saada uusia työpaikkoja kaupan alalle, puheenjohtaja Kari Neilimo Suomen Kaupan Liitosta kertoo.

Ruuan arvonlisäveron alentamisella on vastustajia, joiden mukaan halvempi ruoka ei paranna työllisyyttä. SOK:ta johtava Neilimo tyrmää väitteen.

- Ruuan arvonlisävero lisää työpaikkoja noin 6200 ja se on selvästi tehokkaampi keino työllisyyden kannalta kuin tuloveron alentaminen. Ehkä vastaava tuloveron alentaminen lisää työpaikkoja noin 5000, Neilimo arvioi.

Valtiovarainministeriön virkamiehet pitävät tuloveron alentamista parhaana keinona luoda työtä.

- Tietysti ruuan arvonlisäveron alennus lisäisi ostovoimaa, kysyntää ja sitä kautta työllisyyttä, mutta kyllä on tehokkaampaa työllisyyden kannalta alentaa suoraan työn verotusta, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki väittää.

Nelihenkinen perhe käyttää ruokaan 5200 euroa vuodessa. Jos ruuan arvonlisävero laskee 17 prosentista 12:een, perhe saa runsaan 200 euron säästöt vuodessa.

Keskustalle tämä on tärkeä asia, joten ruuan arvonlisäveron alennus todennäköisesti toteutuu, mutta hallitusneuvotteluissa ratkeaa, alennetaanko veroa kunnolla vain ainoastaan vähän silmänlumeeksi.

Vastustajat toistavat, että veroalennus ei mene hintoihin, vaan kaupan taskuun.

- Kun kauppa on luvannut pääjohtajiensa ja kaikkien muiden suulla, että se menee hintoihin, niin se varmasti tulee menemään hintoihin, Neilimo painottaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.