Mainos

Kauppa: Ruuan hinta saattaa laskea jo keväällä

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Osmo Laine ennustaa ruuan hinnan laskevan jo keväällä. Laine sanoo, että hintoihin tulee lopputalven aikana muutaman prosentin nousu, mutta jo keväällä saattaa olla laskun aika.

Ruoan hinta on kuitenkin ollut jo viime keväästä asti nousussa. Erityisesti nousu koskee koskee leipää ja lihaa. Viljelijän kukkaro ei kuitenkaan kovin paljoa ole paksuuntunut.

MTK:n maatalouslinjan johtaja Simo Tiainen myöntää, että viljelijä saa vain muutaman prosentin leivän hinnasta.

- Viljelijän palkan osuus parin euron leivästä on hyvin vähäinen, Tiainen sanoo.

Tiaisen mukaan ruuan hinnannousu on kansainvälinen tilanne ja sisältää monia tekijöitä.

- Merkittävin tekijä on satotasot koko maailmassa eli maailman viljatilanne. Vaikutusta on myös bioenergiapolitiikalla ja tietysti rahan liikkeillä vilja-alalla, Tiainen muistuttaa.

Kuluttaja ei koe hinnanlaskua

Viljan hinta on laskenut muutaman kuukauden aikana. Lasku ei ole kuitenkaan seurannut kaupan hyllyille ja kuluttajien kukkaroihin. Tiaisen mukaan täytyy muistaa, että raaka-aineen osuus kaupan hyllyllä olevan leivän hinnasta on erittäin pieni. Ruuan hintaan vaikuttaa enemmän muu kuin raaka-aineen hinta.

- Elintarviketeollisuus ja Kauppa ovat pitäneet huolen, että ne saavat kunnon siivut hinnoista, Huomenta Suomessa vieraillut Tiainen sanoo.

Tiaisen mielestä viljan ja muiden raaka-aineiden tulevia hintaliikkeitä on vaikea ennustaa, koska ne riippuvat esimerkiksi säistä koko maailman päätuotantoalueilla.

Ensi lokakuussa on luvassa alv:n alennus. Tiainen muistuttaa, että veronalennuksen on näyttävä kuluttajahinnoissa. Suunnitteilla onkin eräänlainen hintapoliisi valvomaan, että näin käy.

"Kilpailu toimii"

Osmo Laineen mielestä leivän ja muiden elintarvikkeiden kokonaishinnasta suurin siivu ovat palkkakustannukset.Laine myös muistuttaa, että ihmisten elintarvikkeiden kulutus on viime vuosina laskenut.

Huomenta Suomen haastattelema maa - ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on Laineen kanssa samaa mieltä.

- Täytyisi hahmottaa, mitä kukin saa ja mistä. Viljelijän tuottamisen osuus pitää kattaa ja hänen saatava työstään myös palkka. Viime vuonna oli erittäin huono vuosi, kun tuottajien tulot putosivat pahimmillaan jopa 40 prosenttia, Anttila sanoo.

Laine muistuttaa, että viljelijät saavat myös suoraa tulotukea. Hänen mukaansa esimerkiksi leivän hintaan on odotettavissa laskua jo ennen alv:n alenemista.

- Alkuvuonna elintarvikkeiden hintoihin tulee nousua erilaisten pakollisten tukitoimien vuoksi. Sen jälkeen hinnat lähtevät laskuun, Laine lupailee.

Ministeri Anttilan mukaan kansainväliset hintaliikahdukset heijastuvat Suomeen viiveellä.

Osmo Laineen mielestä kilpailu suomalaisilla markkinoilla on riittävän kovaa.

- Suomessa on viisi erillistä markkina - ja hankintakanavaa ja kisa on riittävä. Suomalaisten elintarvikkeiden hinta on ilman arvonlisäveroa kuin EU-maissa keskimäärin. Alv:n kanssa hinnat ovat pohjolan halvimmat, Laine muistuttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.