Mainos

Kauppa poikii liikekeskuksia itärajalle

Venäläisasiakkaiden virta synnyttää itärajalle liikekeskuksia, joista suurimmat ovat pinta-alaltaan hehtaareja.

Ensimmäisenä Suomen ja Venäjän rajaliikenteestä pääsee nauttimaan Virolahden kunta, josta Vaalimaan imussa on muodostumassa merkittävä rajakaupan keskus Virolahden jättihankkeista mittavin muhii ranskalaisten käsissä.

Paris Centre-hanke nousee aivan rajan pinnassa sijaitsevalle alueelle, josta on sekä myyty että vuokrattu maata ranskalaisille.

Yli 100 miljoona markkaa maksavalle liikekompleksille on jo myönnetty rakennuslupa. Kokonaisuudessaan lattiapinta-aloja on noin 2 ha ja sisältää hotellin, ravintolat, sekä liikekeskuksen ja varastotilat.

Kivenheiton päähän Paris Centrestä on piirretty kauppiastavaratalo, jossa on liiketilaa yksi hehtaari. Kauppiastavaratalo vastaa kooltaan hypermarkertteja, joita on noussut tähän saakka suurimpien kaupunkiemme liepeille.

Jättihankkeita odotellessa pienempiä liikkeitä on jo avattu ja parhaillaan rakennetaan Vaalimaan raja-aseman kupeeseen.

Merkittävä työllistäjä

4000 asukkaan Virolahden kunnalle rajaliikenteen vapautuminen on siis merkittävä piristysruiske.

- Jo tässä vaiheessa raja-asemalla on yli sata työpaikkaa ja sitten yksityisissä yrityksissä toinen mokoma lisää. Uskomme, että sama kehitys jatkuu niin, että vuonna 2000 täällä on arviolta noin 500 työpaikkaa, sanoo kunnanjohtaja Hannu Muhonen.

Venäjältä suuntautuu Vaalimaan kautta Suomen ehtymätön ostosvirta, jossa ei näy hiipumisen merkkejä.
- Parhaina päivinä on ollut jopa 2500 venäläistä henkilöä on tullut maahan ja voidaa sanoa, että suurin osa näistä näitä ostoksilla käyviä turisteja ja liikemiehiä, luutnantti Yrjö Heikkinen kertoo.

Venäläisasiakkaiden ansiosta Lappeenranta nousi jo viime vuonna tax free -kaupassa Helsingin jälkeen Suomen kakkoseksi. Vaalimaan jättimäiset liikekeskukset Virolahdella leikkaavat siivunsa venäläisten uusrikkaiden tuomista miljoonista.
(MTV3/Ulla Pulliainen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.