Mainos

Kaupoista heitetään ruokaa roskiin vuosittain yli 65 miljoonaa kiloa

Kaupoista päättyy ruokaa jätteeksi vuosittain 12–14 kiloa jokaista suomalaista kohti.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n arvion mukaan vähittäis- ja tukkukaupoista jätteiksi päätyy etenkin tuoretuotteita, kuten hedelmiä, vihanneksia ja leipää. Vähiten hävikkiä syntyy säilykkeistä, kuivatuista, pakastetuista ja muista pitkän käyttöajan tuotteista.

MTT:n mukaan kauppojen ruokahävikki on 65-75 miljoonaa kiloa vuodessa. Ruokajätemäärä on kuitenkin viime vuosina suhteellisesti pienentynyt ja se on noin puolet kotitalouksien hävikistä.

MTT on aiemmin selvittänyt kotitalouksien ruokahävikkiä, joka on 20–30 kiloa suomalaista kohti. Kotitalouksien hävikkilaskelmassa mukana oli vain syömäkelpoinen ruoka, kun taas kauppojen hävikkiin laskettiin käytännön syistä esimerkiksi hedelmien kuoret ja eläinten luut.

Maailmalaajuisesti roskiin heitetään 1,3 miljardia tonnia ruokaa

MTT:n tutkijan Kirsi Silvennoisen mukaan kauppojen jätemäärien vähentymisen syinä ovat paremmat ennuste- ja tilausjärjestelmät sekä tehokkaampi logistiikka. Kauppojen on kuitenkin hankalaa välttyä hävikiltä, sillä kuluttajat odottavat, että kauppojen tarjonta on runsas koko aukioloajan. Esimerkiksi tuoretta leipää tulisi olla tarjolla sulkemisaikaan saakka.

MTT suosittelee, että kunnollisia, mutta myymättä jääneitä elintarvikkeita pitäisi voida lahjoittaa entistä helpommin ja viimeisen myyntipäivän ohittaneita elintarvikkeita täytyisi hyödyntää paremmin, esimerkiksi eläinten ruuaksi.

MTT:n tutkijan Juha-Matti Katajajuuren mukaan muissa Pohjoismaissa henkilöä kohti laskettu kauppojen ruokahävikki näyttäisi olevan hieman pienempi kuin Suomessa. Luvut eivät kuitenkaan ole maiden välillä täysin vertailukelpoisia.

YK:n tutkimuksen mukaan ruokaa haaskataan globaalisti 1,3 miljardia tonnia vuosittain.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.