Mainos

Kaupan uusille aukioloille selvä tuki valiokunnalta

Eduskunta yrittää varmistella, että kauppakeskusten pienyrittäjät saisivat pitää liikkeensä suljettuna ainakin yhtenä päivänä viikossa. Kansanedustajat epäilevät itsekin, ettei lainsäätäjän tarkoitus välttämättä toteudu, ainakaan helposti.

-Tulkintaongelmia tulee varmasti, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) arvioi torstaina.

Valiokunnan jäsen Toimi Kankaanniemi (kd.) epäili, että kauppakeskusten pienkauppiaat joutuvat hakemaan oikeutta tuomioistuimelta. Kankaanniemen mielestä tulkinnanvaraiseksi jäävä lain pykälä johtaa "torppariyhteiskuntaan".

Kauppakeskukset edellyttävät usein tiloihin vuokralaisiksi tulevilta yrittäjiltä, että ne pitävät ovensa avoinna aina, kun koko kauppakeskus on avoinna. Erikoiskaupan pienyrittäjät ovat pelänneet, että heidän olonsa käy kohtuuttomaksi, kun kaupat pian saavat olla auki sunnuntaisin läpi vuoden.

Hallitus oli esittänyt, että kauppakeskusten liikkeet saisivat olla kiinni ainakin yhtenä päivänä viikossa, ellei avoinna pitäminen ole välttämätöntä kauppakeskuksen toiminnan kannalta. Eduskunnan talousvaliokunta terästi lain sanamuotoa hieman. Ajatuksena oli, että olisi kohtuutonta vaatia aukioloa joka päivä, jos se liiketoimintana ei ole kannattavaa.

Valiokunta puoltaa muutoksia

Talousvaliokunnan enemmistö puolsi äänin 12-5 hallituksen ehdottamia aukiolomuutoksia. Tämä ennakoi sitä, että esitys saa myöhemmin myös koko eduskunnan tuen.

Vastaisuudessa kaupat saavat olla avoinna sunnuntaisin läpi vuoden juhlapyhiä lukuunottamatta. Ovet pitää kuitenkin sulkea jo kello 18, paitsi marras-joulukuussa. Silloin kaupankäyntiä saa jatkaa kello 21 asti.

Alle 400 neliön myymälät vapautuvat aukiolorajoituksista, ja ne voivat pitää ovensa auki vaikka läpi vuorokauden.

Muutokset yritetään saada voimaan jo joulukuun alusta.

Mielipiteitä joka lähtöön

Aukioloaikojen laajentamista vastustivat valiokunnan jäsenistä Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Matti Kangas (vas.), Kankaanniemi sekä hallituspuolueista Markku Uusipaavalniemi (kesk.) ja Jouko Laxell (kok.). Puheenjohtaja Skinnari puolsi uusien aukioloaikojen hyväksymistä.

Edessä on vielä riitaisa päätöskäsittely eduskunnan istunnossa. Useimmat eduskuntaryhmät hajoavat äänestyksissä jossain määrin. Vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien ryhmät ovat yksimielisesti muutoksia vastaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.