Mainos

Kaupan työpaikkoja katoaa tänäkin vuonna

Taantuman aiheuttama kaupan työllisyyden lasku jatkuu Kaupan liiton mukaan tänä vuonna. Käänne varovaiseen kasvuun on maanantaina julkistetun suhdannekatsauksen mukaan tulossa vasta ensi vuonna, kun talous ja kysyntä alkavat elpyä.

Koko kaupan alan työllisyys pienenee noin prosentin, ennakoi pääekonomisti Jaana Kurjenoja. Se tarkoittaa karkeasti 3 000:a työpaikkaa. Kaupan myynti kääntyy tänä vuonna laskuun ja liikevaihto supistuu ennusteen mukaan 1,5 prosenttia viime vuodesta.

Työpaikat vähenevät Kurjenojan mukaan toista vuotta. Kaupan alan työllisten määrä supistui jo viime vuonna. Vähittäiskaupasta hävisi keskimäärin 5 000 työpaikkaa. Autokaupassa työllisyys kasvoi vielä ja tukkukaupassa pysyi ennallaan.

– Ajat, jolloin vähittäiskauppa lisäsi työllisyyttä ovat ohi, Kurjenoja totesi.

Kauppa pelkää myös mahdollista arvonlisäverotuksen kiristymistä. Se leikkaisi sekä kaupan kasvua että työpaikkoja.

Veronkorotus söisi työpaikkoja

Arvonlisäverojen nosto prosenttiyksiköllä nostaisi verollisen kulutuksen hintaa 0,8 prosenttiyksikköä ja lisäisi inflaatiota 0,7 prosenttiyksikköä.

– Alv-kantojen nosto ensi vuonna puolittaisi vähittäiskaupalle ennustetun kasvun ja hidastaisi tukkukaupan ja autokaupan kasvua puolella prosenttiyksiköllä. Kaupan työllisyyden kasvu hidastuisi 3 000–5 000 henkilöllä, totesi Kurjenoja.

Vähittäiskaupan myynti polkee tänä vuonna paikallaan. Varsinkin alkuvuosi on vähittäiskaupalle vaikea. Loppuvuodesta myynti piristyy ja ensi vuonna se kääntyy puolentoista prosentin kasvuun, sanoi Kurjenoja. Samalla työpaikat lisääntyvät hieman.

Nousua on ennusteen mukaan ensi vuonna odotettavissa myös tukkukaupassa ja autokaupassa. Molempien myynti kasvaa ennusteen mukaan kaksi prosenttia tästä vuodesta. Työllisyys kääntyy uudelleen pieneen nousuun.

Kaupan alalla on 300 000 työntekijää. Kauppa on yksityisen sektorin suurin työllistäjä. Kaupan alan liikevaihto oli toissa vuonna 127 miljardia euroa. Koko viime vuoden liikevaihto ei ole vielä tiedossa.

(MTV3–STT)

Katso sari Korpelan juttu (Seitsemän uutiset 4.2.2013)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.