Kaupan työllisyys kasvussa

Kuluttajien vahvistunut talousluottamus alkaa vähitellen näkyä myös kauppojen kassoilla. Kaupan liiton mukaan alan työllisyys on lähtenyt keväällä selvään kasvuun.

Työllisyyskäänne näkyy nyt myös vähittäiskaupan puolella. Autokaupassa ja tukkukaupassa suunta parempaan oli havaittavissa jo talvella.

Taantumavuodet ovat olleet kaupankin työntekijöiden kannalta rankkoja. Autokaupan puolella työllisyys romahti viime vuonna. Vähittäiskaupan henkilöstöä lama koetteli viipeellä vielä alkuvuonna.

- Vähittäiskaupan työllisyys on palautunut hyvälle viime vuoden tasolle. En usko, että vähittäiskauppa enää loppuvuonna vähentää työllistensä määrää, sanoi Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Kaupan liiton suhdannekatsauksen mukaan ala työllisti huhti-kesäkuussa 8 000 henkeä enemmän kuin vuotta aiemmin. Alkuvuodesta työntekijöiden määrä kasvoi peräti 25 000:lla.

Kurjenoja muistutti, että kulutuskysynnän ja vähittäiskaupan kasvu on yhä hidasta. Vähittäiskaupan myynnin arvo on tänä vuonna kasvanut noin kolme prosenttia, hitaammin kuin ennen taantumaa.

Liiton ennusteen mukaan loppuvuonna työllisyys pysyy viime vuoden tasolla. Kaikkiaan kaupan ala työllistää Suomessa noin 300 000 ihmistä.

Maltillista myyntiä

Epävarmuutta kaupan näkymiin tuo se, että ostovoiman kasvulta ei lähivuosina odoteta suuria. Siitä pitävät huolen ainakin kiristyvä verotus, inflaatio ja korkotason nousu.

Kurjenojan mukaan kauppaa vauhdittaa tällä hetkellä taantuman aikana patoutunut kysyntä. Viime vuonna yksityinen kulutus hiipui, vaikka palkansaajien ja eläkeläisten ostovoima kasvoi. Moni lykkäsi hankintojaan epävarmassa taloustilanteessa ja työpaikan menetyksen pelossa.

- Patoutunutta kulutuspotentiaalia on paljon, ja se on lähtenyt liikkeelle alkuvuoden aikana. Tämä näkyy sekä autokaupassa että vähittäiskaupassa, Kurjenoja sanoi.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala puolestaan varoitteli valtiota kuristamasta liikaa yksityistä kulutusta. Hän näki kulutusverotuksen kiristämisen suoranaisena uhkana palvelualojen kehittymiselle.

- Verottajan ei pidä lähteä terveyspoliisiksi. Minusta ei ole järkevää ottaa verotuksella kantaa siihen, mitkä sokerit ja rasvat ovat huonoja, Pekkala sanoi.

(MTV3 - STT)

Katso: Vahva usko tulevaisuuteen

Lue myös:

    Uusimmat