Mainos

Kaupan sunnuntaiaukioloa puidaan taas

Kauppa uskoo pääsevänsä joulumyynnissä viimevuotisiin kasvulukuihin. Viime vuonna joulukauppa kasvoi viitisen prosenttia, ja tänä vuonna kauppa arvelee pääsevänsä jotakuinkin samaan. Samaan aikaan sunnuntaiaukioloja koskevaa lakimuutosta käsitellään jälleen eduskunnassa.

Tavaratalossa ostoksilla

Kauppa luottaa joulumyynnin kasvuotiveissaan etenkin sunnuntai- ja iltamyyntiin. Nyt joulun alla kaupat saavat olla avoinna kuutena sunnuntaina, kun taas viime joulun alla kauppaa tehtiin neljänä sunnuntaina. Kaupan Keskusliitto muistuttaa, että se tarjoaa 10 000 työpaikkaa joulusesongin ajaksi.

Hallituspuolueet ovat pääsemässä sopuun kaupan sunnuntaiaukiolon lisäämistä koskevassa kiistassa. Talousvaliokunnassa muotoiltuun kompromissiin tyytymätön vihreä eduskuntaryhmä jätti tänään muille hallituspuolueiden ryhmille omat esityksensä.
Vihreät haluavat muuttaa hallituksen esitystä siten, ettei huonekalukauppaa sallittaisi sunnuntaisin. Nykyisin huonekalukaupat voivat pitää sunnuntaisin vain näyttelyitä, mutta hallitus esittää myös kaupankäynnin sallimista. Ryhmänjohtajat pohtivat huonekalukaupan kohtaloa tiistaina. Vihreiden Ulla Anttila uskoi, että yksimielisyys löytyy.

Ben Zyskowicz

Kokoomuksen Ben Zyskowicz korosti lain sisällön olevan auki. Tarkoituksena on kuitenkin päästä asiassa eteenpäin ensi viikolla. Zyskowicz oli tyytyväinen vihreiden palaamisesta neuvottelupöytään. Ennen kunnallisvaaleja ryhmän enemmistö ehti jo ilmoittaa, etteivät he osallistu jatkossa asiasta käytäviin keskusteluihin. Osa vihreiden ryhmästä vastustaa aukioloaikojen laajentamista periaatteellisista syistä. Myös työntekijöiden kielteinen suhtautuminen ja ympäristökysymykset painavat vaa'assa. Anttilan mukaan närkästystä on herättänyt hallituksen into avata hanke uudelleen varsin pikaisesti eduskunnassa viime kaudella kaatuneen laajennusyrityksen jälkeen.

Hallituksen esityksen mukaan alle 400 neliön päivittäistavarakaupat voivat olla auki myös sunnuntaisin ympäri vuoden. Nykyinen raja on 100 neliötä. Aukiolojen väljentäminen koskisi myös parturi- ja kampaamoliikkeitä. Muut kaupat voisivat olla avoinna sunnuntaisin touko-elokuussa ja marras-joulukuussa.

Päivähoito askarruttaa

Talousvaliokunnassa on rakennettu kompromissia tarkentamalla neliömäärien laskentaperusteita sekä lisäämällä isänpäivä kirkollisten juhlapyhien, vapun, äitienpäivän ja itsenäisyyspäivän rinnalle poikkeuspäivien luetteloon. Kaupankäynti olisi näinä päivinä kielletty.

Mietintöön tarjotaan pontta, joka velvoittaisi hallituksen antamaan eduskunnalle selonteon muutosten toimivuudesta 3-5 vuoden kuluttua. Tänä aikana ei lakia muutettaisi. Valiokunnassa on käyty keskustelua päivähoitopalveluiden ja joukkoliikenteen toimivuudesta sunnuntaisin. Kaavoituksella halutaan turvata vähittäiskaupan lähipalvelut eli pienkauppojen toiminta. Lain hyväksymisen yhteydessä halutaan lisäksi parantaa kaupoissa yksinään työskentelevien myyjien työturvallisuutta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.