Mainos

Kaupan liitto: Risteilymatkustajilta Helsinkiin yllättävän vähän rahaa

13:10

Kaupan liiton mukaan kansainväliset risteilymatkustajat kuluttavat huonosti Helsingissä.

– He kuluttavat reilu 60 euroa per henkilö vierailunsa aikana. Se on aika vähän, toteaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Tänä kesänä Helsinkiin odotetaan ennätysmäärä risteilyaluksia, Helsingin Sataman arvion mukaan jopa 280 laivaa. Laivojen mukana kaupunkiin saapuu noin 400 000 turistia. He jättävät pääkaupunkiin kuitenkin vain arviolta vuosittain 30 miljoonaa euroa.

Risteilymatkustajat tärkeitä taloudelle

Helsingin Matkailu korostaa myös kansainvälisten risteilyturistien merkitystä kaupungin elinkeinoelämässä.

– Risteilyturistit ovat hyvin tärkeitä kaupungille. Tulovaikutukset ovat merkittäviä, eli tällaisella neljän tunnin vierailulla, kun he käyvät kaupungissa, niin keskimäärin he jättävät 66 euroa per henkilö kaupunkiin. Luonnollisesti se voisi tietenkin olla enemmänkin , kertoo Helsingin Matkailun markkinointiviestintäpäällikkö Maarit Pitkänen.

Se on kuitenkin Kaupan liiton mukaan yllättävän vähän.

– Jos ajatellaan että meillä on 400 000 turistin mahdollinen kuluttajaryhmä olemassa, mutta me emme saa heitä oikein pysähtymään kauppoihin, ravintoloihin ja muihin palveluihin, niin kyllä se on ihan kansantaloudellisesti iso ongelma, sanoo Juhani Pekkala.

Helsingin Sataman satamajohtaja Kimmo Mäki kertoo, että esimerkiksi linjaliikennöinnin, kuten ruotsinlaivojen, mukana Suomeen tulee vuosittain 11 miljoonaa turistia. He jättävät maahan noin 330 miljoonaa euroa.

– Helsingin Sataman liikevaihdossa kansainvälisten risteilijöiden vaikutus on alle kymmenessä prosentissa, Mäki laskee.

Turistit halutaan pidemmäksi aikaa kaupunkiin

Vaikka Kaupan liitto näkee kansainvälisten risteilyturistien pienet ostokset ongelmana, Pekkala tietää, että lyhyellä aikavälillä ei asioita voi muuttaa.

– Meidän täytyy tietysti miettiä sitä, että voimmeko vaikuttaa turistien ohjelmaan maissa. Pysähtyvätkö he kaupoissa ja onko heillä aikaa kuluttaa? Onko heillä tietoa asioista?

Vähäinen kulutus voi johtua Pekkalan mukaan monista asioista. Esimerkiksi laivoilla voi olla alhaisempi hintataso mitä maissa.

– Me emme pysty samalla tavalla kilpailemaan laivojen verovapaata myyntiä vastaan. Kyllä tietysti Suomen korkea kulutusverotus vaikuttaa myös hintatasoon täällä. Yleensä risteilijöiden pysähdykset ovat myös aika lyhyitä. Lyhimmillään vain muutaman tunnin. Se on aika rajallista, mitä turistit ehtivät siinä ajassa tehdä.

Ratkaisu risteilymatkustajien kulutuksen lisäämiseen on jo suunnitteilla.

– Lähtökohtana on pitkällä aikavälillä se, että risteilyalukset vaihtaisivat matkustajiaan täällä. Tällöin viipymä Helsingissä pitenisi ja tämä neljän tunnin aika kasvaisi. Tällöin myös käytetty rahamäärä kasvaisi, kertoo Maarit Pitkänen.

Risteilymatkailu on Helsingin Matkailun mukaan kasvava trendi. Itämeren risteilyt kasvattavat suosiotaan jatkuvasti ja myös Helsinki haluaa olla tässä mukana.

Kaupan liiton mukaan kaikki turistit tuovat Suomeen vuosittain noin 4,5 miljardia euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.