Mainos

Kaupan kasvu hiipuu, kun kuluttajat hermoilevat

Kaupan kasvu hiipuu. Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupan määrän kasvavan tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna puolitoista prosenttia. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja varoittaa, että lukemat saattavat jäädä vielä heikommiksi, jos kuluttajien epävarmuus pahenee.

Kuluttajien luottamusta murentavat finanssikriisi ja puheet tulevista veronkorotuksista. Joulukauppaa luotaavassa kyselyssä epävarmuus iski kovimmin pienituloisten ja eläkeläisten keskuudessa.

- Veronkorotukset syövät elinkeinoelämän kasvua enemmän palvelualoilla kuin muilla, Kurjenoja sanoi.

Kurjenoja arvioi, että kauppa ja yksityinen kulutus vetivät viime vuonna Suomen talouden ja työllisyyden kasvua. Nyt kaupan vetovauhti on hänen mukaansa hiipumassa.

Kaupan liiton toimitusjohtajan Juhani Pekkalan mielestä poliitikot voisivat keksiä muitakin keinoja kohentaa julkista taloutta kuin veronkorotukset ja keskustella myös julkisen sektorin leikkauksista.

Viime vuonna vähittäiskaupan myynnin määrä kasvoi 2,9 prosenttia ja arvo 3,8 prosenttia, kun pitkän aikavälin keskiarvot 1990-luvun laman jälkeen ovat yli neljä prosenttia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.