Mainos

Kaupallisten tv-yhtiöiden Yle-maksut puoleen ensi vuonna?

Kaupallisten televisioyhtiöiden Yleisradiolle maksama toimilupamaksu saattaa puolittua jo ensi vuonna.

MTV:n ja Nelosen lupamaksujen puolittamista on esittänyt televisiotoiminnan rahoittamista pohtivan työryhmän puheenjohtaja, SDP:n Jouni Backman. Kevennyksen suuruudesta ja aikataulusta vallitsee ryhmässä suuria näkemyseroja.

MTV:n paljon julkisuudessa ollut talousahdinko johtuu paljolti sen painolastina olevasta toimilupamaksusta. Firman noin miljardin liikevaihdosta meni esimerkiksi viime vuonna 225 miljoonaa markkaa Yleisradiolle. Vastaava julkisen palvelun maksu rasittaa myös Nelosta - tosin vain muutaman kymmenen miljoonan verran.

Molempien kaupallisten yhtiöiden siirtymistä uuteen digiaikaan on tarkoitus helpottaa keventämällä niiden toimilupamaksutaakkaa. Huojennus on tarkoitus toteuttaa parhaillaan valmisteltavan, laajan viestintämarkkinalakipaketin voimaantulon yhteydessä.

-Se, että se saataisiin sekä ministeriöstä että hallituksesta eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella. Ja sitten on kysymys tietysti eduskunnan käsittelyaikataulusta, joka on eduskunnan käsissä, mutta tietysti toivon, että 1.7. 2002 se voisi olla voimassaolevaa lainsäädäntöä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen.

Ensi vuonna?

Teknisesti on jopa mahdollista, että kaupallisten yhtiöiden toimilupamaksu alenisi jo koko ensi vuoden osalta. Heinonen ei kuitenkaan halua arvuutella, tulisiko huojennus voimaan jo 2002 vai vasta vuonna 2003. Heinosen pidättyvyys johtuu siitä, että hän haluaa odotella Jouni Backmanin johtaman TV-rahoitustyöryhmän valmistumista.

Tämä kuusijäseninen ryhmä pohtii paitsi kaupallisten kanavien maksutaakan keventämistä, myös sitä, miten tulonmenetykset Yleisradiolle kompensoidaan. Puheenjohtaja Backman on tiettävästi esittänyt kaupallisten yhtiöiden maksujen nopeaa puolittamista. Eli - jos poliittista tahtoa riittää, saattavat MTV ja Nelonen selvitä jo ensi vuonna nykyistä puolta huokeammilla Yle-maksuilla.

Ryhmässä on kuitenkin suuria näkemyseroja. Kokoomuksen Kivelä tiettävästi luopuisi toimilupamaksuista nopeimmin ja pidättyväisin on ruotsinkielisestä ohjelmatarjonnasta huolta kantava Eva Biaudet. Muiden näkemykset sijoittuvat siihen välille.

Nähtäväksi jää, saako työryhmä raporttinsa valmiiksi määräaikaan, vappuun mennessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.