Mainos

Kaupallista turvakotia rakennetaan salassa Turussa

Yksityinen vartiointipalvelu on avaamassa uuden toiminta-alueen. Turkulainen alan yritys rakentaa paraikaa ensimmäistä kaupallista turvataloa. Palvelua tarjotaan vakavan väkivallan uhkaamille ihmisille, joille esimerkiksi turvakotien turvallisuus ei riitä. Yritys uskoo saavansa asiakkaita pääasiassa kuntien ja yritysten kautta. Tarkoin vartioidun majoituslaitoksen sijainti pyritään pitämään salassa.

Tulevan turvatalon johtaja Joni Aunela ja valvontatekniikayrityksen johtaja Janne Hirvasniemi neuvottelivat tänään tapaamishuoneen kameroista. Huippuvartioitu majoituslaitos on vielä keskentekoinen, mutta ensimmäisten suojeltavien pitäisi asettua sinne joulukuussa. Asiakkaiksi odotetaan kovimman perheväkivallan ja kunniaväkivallan uhkaamia sekä esimerkiksi pelkääviä todistajia. Oleskeluajoiksi arvioidaan yhdestä kahteen kuukautta.

-Meidän asiakkaamme on varmasti sellainen, joka on jo jonkun aikaa kahlannut viranomaiskoneistoa läpi. On kokeiltu eri tyyppisiä ratkaisumalleja, mutta elää selkeästi fyysisen uhan alla, Aunela kertoo.

Aunela viittaa EU-suositukseen, jonka mukaan Suomesta puuttuu satoja turvakotipaikkoja. Turun turvatalon kaltaista kovaa suojelua ei tarjoa vielä kukaan. Barbwire Oy -turvallisuuspalvelu laskee saavansa kuntaviranomaisten sekä kriminaalihuollon kautta kymmeniä asiakkuuksia. Lisäksi tulevat itse maksavat.

-On olemassa myös joitain ihmisiä, joilla on varaa kustantaa omaa turvallisuuttaan. Sillon puhutaan tietysti projektiluonteisista jutuista, kertoo Aunela.

Kaupallinen turvatalo on niin uusi asia Suomessa, että viranomaiskommentteja ei vielä heru. Turussa sosiaali- ja terveystoimen mukaan ensi- ja turvakotien turvallisuustaso on osoittautunut riittäväksi kaikissa tapauksissa.

Katso Jouko Vähä-Koskelan raportti Turusta

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.