Mainos

Kaupallisille tv-yhtiöille jatkoaika ilman uutta hakua

Kaupalliset tv-yhtiöt ovat saamassa jatkoaikaa toimiluvilleen ilman uutta hakua. Vuonna 2010 päättyviä lupia on tarkoitus jatkaa kuudella vuodella. Osa luvista on jo nyt voimassa vuoteen 2016.

Kun myös myös uudet verkkotoimiluvat ajoitetaan päättymään samanaikaisesti, viestintäministeri Suvi Lindénin (kok.) mielestä televisiotoiminnan tulevaisuutta voidaan tuolloin arvioida puhtaalta pöydältä.

Lindén pitää mahdollisena, että ohjelmistotoimilupia voidaan huutokaupata vuonna 2016. Myös verkkokilpailun avaaminen saattaa silloin tulla ajankohtaiseksi.

Uusien verkkotoimilupien perusteita ei nyt muuteta. Lindénin mukaan näin varmistetaan, että katsojien hankkimat vastaanottimet toimivat ainakin vuoteen 2017 saakka.

Ohjelmistotoimilupien jatkaminen ilman tavanomaista hakumenettelyä edellyttää televisio- ja radiolain muuttamista. Lindén kertoi Viestintäfoorumissa, että lainmuutos kertajärjestelyä varten on tekeillä ministeriössä. Eduskunta saanee sen käsiteltäväkseen loppukeväällä.

Nykyisten lupien jatkon vastapainoksi Lindén lupaa, että samalla tarjotaan lisää kanavia mahdollisille uusille toimijoille. Nyt vapaana olevaa lähetyskapasiteettia myönnetään ensisijaisesti taholle, joka on valmis välittämään SVT:n eli Ruotsin julkisen palvelun television ohjelmia Suomessa.

Vähemmän sääntelyä lupiin

Ohjelmistojen toimilupiin Lindén kaipaa ennen kaikkea lisää joustavuutta. Alalle tulo on vaikeaa, samoin kuin sopeutuminen markkinoiden heilahteluihin ja kysynnän vaihteluihin. Kilpailua on edistettävä ja alalle tuloa helpotettava, Lindén sanoi.

Lindénin mielestä joustavampaa toimilupapolitiikkaa voitaisiin kokeilla käytännössä laajemmin jo silloin, kun radioilla on toimilupakierros vuonna 2011.

Hallituksen tulevaan elvytyspakettiin viestintäministeri tarjoaa nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamisen vauhdittamista. Hän sanoi, että kuuden vuoden mittainen verkkojen rakentaminen toisi noin kolmetuhatta työpaikkaa. Tätäkin suurempi vaikutus työllisyyteen voi Lindénin mielestä syntyä siitä, kun tehokkaammat tietoliikenneyhteydet lisäävät tavaroiden ja palvelujen kysyntää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.