Mainos

Kaupallisesta seksistä haetaan apua ongelmiin

Prostituoitujen asiakkaina on niin naimisissa olevia seksin suurkuluttajia kuin reppanoita, jotka eivät uskalla muutoin lähestyä naisia. Tämä selviää ruotsalaistutkimuksesta, jossa haastateltiin 40:tä miestä, jotka olivat käyttäneet prostituoitujen palveluksia.

Ilotyttö

Suomessa vastaava tutkimusta ei ole tehty. Ruotsissa näitä asiakkaita kutsutaan nimellä turska, joka viittaa helposti huiputettavaan. Moni heistä ei esimerkiksi tiedä, että prostituoidut näyttelevät, kun he antavat palveluksiaan, kirjoittaa Jari Kuosmanen artikkelissa Male Clients of Prostitution in Sweden eli Prostituoitujen miesasiakkaat Ruotsissa.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan prostituoitujen asiakkaat voidaan jakaa viiteen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä ovat ns. superasiakkaat. Heillä on vaimo tai tyttöystävä ja rakastajattaria ja he käyttävät maksullista seksiä. He ovat hyvin kiinnostuneita seksistä ja käyttävät paljon rahaa ja aikaa saadakseen sitä. Seksi on heille tavallaan elämäntyyli, eikä osa heistä näe siinä mitään vikaa.

Näillä superasiakkailla on vakavia vaikeuksia saavuttaa läheisyyttä ihmissuhteissaan. Monilla heistä ei olekaan läheisiä suhteita naisiin, vaan he näkevät naiset usein kohteina, joiden tehtävä on tyydyttää heidän tarpeensa.

Toisenkin ryhmän miehet kuluttavat paljon seksiä, mutta he eroavat superasiakkaista siten, ettei heillä yleensä ole ollut yhtään pitkäaikaista suhdetta. He välttelevät läheisyyttä.

Korvausta maksullisuudesta

Kolmannen ryhmän miehillä on vaimot tai tyttöystävät, joiden kanssa he mieluummin olisivat, mutta seksielämä kotona ei ole tyydyttävää. He hakevat ratkaisuksi kaupallisen seksin. Nämä miehet eivät turvaudu usein kaupalliseen seksiin ja pystyvät lämpimään ja läheiseen suhteeseen vaimojensa kanssa.

Ilotyttö

Neljännen ryhmän muodostavat miehet, jotka ostavat seksiä silloin kun heillä ei ole naissuhdetta. Näillä miehillä on hyvin alhainen itsetunto ja vaikeuksia lähestyä naisia. Jotkut heistä yrittävät jopa päästä naimisiin prostituoitujen kanssa. Heillä on hyvin romanttiset ja epärealistiset käsitykset avioliitosta.

Viidennen ryhmän miehillä "torjutuilla" ei ole lainkaan kokemuksia seksistä muiden kuin prostituoitujen kanssa. He käyttävät myös paljon pornolehtiä ja -filmejä. Nämä miehet kärsivät alhaisesta itsetunnosta ja vaikeuksista naisten lähestymisessä. Osa heistä ei voi edes kuvitella, että naiset olisivat heistä kiinnostuneita. He eivät oikeastaan haluaisi ostaa seksiä ja he ovat siitä vaivautuneita.

Puolet vakituisessa parisuhteessa

Göteborgissa Ruotsissa toteutetussa tutkimuksessa haastateltiin 40:tä miestä, jotka olivat 20-76-vuotiaita. Noin puolet miehistä oli naimisissa tai asui yhdessä naisystävänsä kanssa. Osa heistä oli ostanut seksiä vain kerran ja yksi jopa 3500 kertaa.

Prostituoidun luona he olivat käyneet ensimmäisen kerran 13-74-vuotiaina, keskimäärin 26-vuotiaina. Heistä 15 oli aloittanut ulkomailla ja 25 Ruotsissa. Tutkimuksen tekijät ovat sosiaalityöntekijöitä, jotka työskentelevät prostituutioryhmässä Göteborgissa.

Osan haastatelluista he saivat suoraan kadulta ja osan mainostamalla Köpare av Sexuella Tjänster -projektiaan ja pyytämällä miehiä osallistumaan. Projektissa on kehitelty erilaisia auttamistapoja miehille, jotka haluavat muuttaa seksuaalista käyttäytymistään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.