Mainos

Kaunis juhlakattaus

Onnistuneesta juhlasta jää mukava muisto, joka siivittää arkea pitkään. Kun kattaus on kirkkaasti ajateltu ja kauniisti toteutettu, myös isäntäväki pääsee rentoutumaan vieraiden parissa.

Pienikin asia antaa aihetta juhlaan, mutta elinkaareen mahtuu myös monia perinteisiä tapahtumia, kuten valmistujaisjuhlat, häät, rippijuhlat, kihlajaiset, kastejuhla ja syntymäpäivät.

Juhla maustaa arkea, ja samalla on mahdollisuus tavata sukulaisia sekä ystäviä. Hyvä seura ja maukas ruoka muistetaan hyvin, mutta persoonallinen kattaus tekee varmasti vaikutuksen. Nyt avataan ovet kesälaitumille ja vietetään lämpimän suven juhlia.

Väriä juhlaan

Kaunis juhlapöytä syntyy teemaan sopivista yksityiskohdista, väreistä ja materiaaleista, jotka täydentävät toisiaan. Valkoinen on toimiva klassikkoväri, jota voi maustaa hempeillä kesäväreillä tai ripauksella kultaa ja hopeaa. Leikittelykin on sallittua kattauksessa silloin, kun se sopii juhlan luonteeseen.

Yhtenäinen linja näkyy aina kutsukorteista servettien ja kukkien valintaan. Juhlavieras ilahtuu myös yksityiskohdista. Menulistan voi laittaa kehyksiin, ja pienin kyltein huomioidaan mahdolliset erityisruokavaliot. Tunnelman voi rakentaa myös ekotyyliin, jolloin ainekset, värit ja materiaalit löytyvät luonnosta.

Kutsujen lähettäminen ja vastauspyyntö helpottavat kattauksen suunnittelua, kun vierasmäärä on tiedossa.

Juhlasuunnitelma apuna

Isotkin perhejuhlat saa järjestettyä mukavasti kotona. Tärkeää on huolehtia astioiden ja tarjoilun riittävyydestä. Pöydän voi kattaa juhlavasti valmiiksi pienemmälle porukalle, mutta noutopöydän avulla on kätevää kestittää isompi joukko. Lisätilaa saa puutarhaan katoksien ja juhlatelttojen avulla.

Osaavat apulaiset ovat lahja isäntäväelle. Silloin talon väki saa keskittyä ainutlaatuisen päivän viettoon ja seurusteluun vieraiden kanssa. Ylioppilasjuhlissa tuttavat saattavat käydä useammassakin paikassa päivän aikana. Suunnitelma kannattaa käydä etukäteen huolellisesti läpi, jotta tervetuliaismaljat, kahvitus ja tarjoilu sujuvat mutkattomasti.

Kattauksen helmi

Intiimissä perhejuhlassa tunnelman saa loihdittua kauniilla astiastolla. Open house -tyylisissä tapahtumissa toimivat coctail-naposteltavat, jotka on helppo syödä myös seisaaltaan.

Tukholmassa juhlitaan kesäkuussa kuninkaallisia häitä. Hienostunutta tunnelmaa omaan kattaukseen voi tuoda Rörstrandin astiastolla, joka on virallinen häätuote. Myös yksittäinen kahvikuppi tai muki voivat olla keräilyn kohde. Kuvioinnin inspiraation lähde löytyy Drottningholmin linnasta.

Kaunis lautanen on kodin aarre, joka antaa kehyksen tarjottavalle ruualle. Villeroy & Bochin luuposliiniastiaston hohtava

materiaali, klassiset muodot ja hillitty koristelu tekevät elegantin vaikutuksen. Kekseliäisyys pelastaa monesta pulmasta. Esimerkiksi matala lautanen toimii tarvittaessa pullavatina.

Kahvi- ja ruokakalustoja, laseja, boolimaljoja ja muita tarvikkeita saa myös astiavuokraamoilta sekä pito- ja juhlapalveluilta. Isoissa juhlissa ruuhkaa voi myös helpottaa järjestämällä pikkuväelle oma tarjoilu- ja ruokapöytä.

Säihkyvät aterimet

Aterimet ovat tärkeä osa juhlakattausta. Harvemmin käytettävät ruokailuvälineet kannattaa puhdistaa ja kiillottaa ajoissa,

jotta ne loistaisivat kauneimmillaan tärkeänä päivänä. Nostalgia on Apilanlehden hopeinen aterinsarja, jonka on suunnitellut Meya Lerible.

Kotoisissa kattauksissa riittää, että ruokailuvälineet on aseteltu oikein, ja kaikki tarpeellinen on käden ulottuvilla. Virallisia päivällisiä varten etiketti kannattaa opetella huolellisemmin. Perusniksien tunteminen helpottaa myös pöytään istuutuvaa ruokailijaa.

Ruusuja ja luononkukkia

Puhtaat ja sileät pöytäliinat, tunnelmalliset kynttilät sekä kukat tuovat viimeisteltyä tunnelmaa juhlapöytään. Servetit kannattaa taitella valmiiksi hyvissä ajoin. Myös maljakoita kannattaa varata riittävästi yllättävää kukkatulvaa varten.

Kun tupaan tupsahtaa iso vierasjoukko, on jonkun hyvä huolehtia myös lahjapöydästä. Kiireen keskellä on tärkeää, että joku ehtii kiinnittää pienellä teippipalalla kortin ja lahjan kiinni toisiinsa.

Juhlien järjestäjillä on monenlaista muistettavaa ja hankittavaa. Isäntäväen ilo tarttuu, ja silloin vieraatkin nauttivat. Jokainen voi viettää perheen tärkeitä merkkipäiviä nostamalla lipun salkoon. Pimenevinä syysiltoina käperrytään sitten jälkikäteen muistelemaan kesän juhlahetkiä ja tutkimaan vieraskirjan tervehdyksiä.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Apilanlehti, Sagaform, Tiimari, Tradizzo, Greengate, Rörstrand, Laurentia /Villeroy & Boch, Tradizzo

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.