Kauniimmaksi unen avulla?

Kukaan ei kiistä nokkaunien positiivista vaikutusta aivotoimintaan. On itsestään selvää, että levännyt on myös paremman näköinen ja paremmassa kunnossa kuin rättiväsynyt. Nukkumattomuus sammuttaa säteilyn ja tekee olemuksesta tönkön ja tunkkaisen.

Tutkimusten mukaan vain harva nukkuu enää kyllikseen. Nykyihmisen huomiosta kilpailevat niin monet eri tekijät, että usein tuntuu siltä kuin vuorokauteen tarvittaisiin toinen mokoma tunteja lisää. Muuten ei kerta kaikkiaan ehdi tehdä kaikkea sitä mitä on tarjolla.

Tämän kaiken keskellä harva enää muista, ettei tarvitsekaan ehtiä. Jos tarvitaan lisää aikaa, sitä otetaan yöunesta. Ehtiihän sitä nukkua sitten vanhana!

Ikävä kyllä on kuitenkin niin, että mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä katkonaisempaa ja pinnallisempaa hänen yöunensa usein on. Tämä johtuu hormonaalisista syistä, joten ei kannata kadehtia teini-ikäistä, joka nukkuu koko yön ja vielä puoli päivää. Vielä se tulee hänenkin vuoronsa!

Kiskottele kunnolla

Harvassa taitavat olla ne naiset – tai miehet – jotka enää harrastavat varsinaisia ”kauneusunia”, siis torkahtavat hetkeksi vain näyttääkseen paremmalta. Pikemminkin nykyään otetaan nokkaunia sen vuoksi, että niillä paikataan kesken jäänyttä yöunta. Edullinen vaikutus ulkonäköön tulee sitten kaupan päälle: solut uudistuvat nopeimmin unen aikana, joten levännyt on heti myös freesimmän oloinen.

On kuitenkin löydettävä juuri se itselle sopiva määrä unta: liian pitkät nokkaunet syövät seuraavan illan unta ja saattavat tehdä olon vielä tokkuraisemmaksi kuin mitä se oli ennen nukahtamista. Päiväunia ei siis kannata ajoittaa ainakaan välittömästi ennen ajamaan lähtemistä tai ennen tärkeää kokousta.

Kauneus ei tule unienkaan myötä itsestään kuin apteekin hyllyltä. Esimerkiksi verenkierto paranee, kun ihminen lisää sekä liikkumista että lepäämistä, mutta levon jälkeen hiuksia on harjattava reippaasti päänahan verenkierron stimuloimiseksi, jos mielii saada kauneusunien hyödyn näkymään niissäkin lisääntyneenä loisteena. Esiäitimme satoine päivittäisine harjanvetoineen olivat siis tässäkin asiassa oikeassa!

Kunnon venyttely on myös poikaa kauneusunien jälkeen, jotta mielen ja ruumiin herääminen on täydellistä. Toisen laahatessa perässä koko päivä menee poskelleen nukkumisesta huolimatta ja ulkomuodossa heijastuu ihmettelevä ärtymys enemmän kuin mikään muu. Tässä meidän luomakunnan herrojen kannattaa ottaa oppia lemmikkieläimistä: kuka muistaa koskaan nähneensä niiden lähtevän liikkeelle venyttelemättä?

Elpymisunille firman rahoilla?

– On oikeastaan sääli, että kukaan ei enää puhu ”kauneusunista” muuta kuin leikillisessä mielessä, sanoo 36-vuotias markkinointipäällikkö Satu, joka myöntää auliisti torkahtavansa usein työhuoneessaan kymmeneksi minuutiksi ”näyttääkseen paremmalta ja saadakseen siksi parempia sopimuksia”. – Täytyy vain varata kylliksi aikaa myös heräämiseen ja toipumiseen, hän hymyilee. – Uskon vahvasti kauneusunien vaikuttavan erittäin positiivisesti myös ulkonäkööni. Ainakin torkahduksen jälkeen on helppo hymyillä.

– Itse nukun pitkät yöunet, mutta nukahdan kyllä nopeasti myös toimistossa. En pihistä firman aikaa, vaan teen illasta varttitunnin ylimääräistä. Herättyäni nokosilta suihkutan suihkupullosta Eviania kasvoille hienojakoisena sumuna – vanha lentoemäntien kikka – kismittelen kunnolla ja tarkastan meikit sekä hiukset. Mikä ero!

Kun tehokkuus on päivän sana, ”kauneusunien” käsite tuntuu ehkä vähän turhamaiselta. Jospa alettaisiin puhua ”elpymisunista”, niin ehkä sitten saataisiin jopa virallinen lupa pikaisille unille kesken työpäivän, Satu ehdottaa lopuksi puolivakavissaan.

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat