Mainos

Kaukolämmön hinta nousussa

Kaukolämmön hinta nousi vuoden alusta lokakuuhun keskimäärin viisi prosenttia. Syksyn lämpimät ilmat ovat kuitenkin hieman tasanneet hintojen nousua. Suomen Kaukolämpö ry:n tekemän selvityksen mukaan öljyn kalleus ja dollarin arvo heijastuvat myös kaukolämmön hintaan. Yhdistyksen mukaan kaukolämpö maksaa nyt 210 mk/MWh eli 21p/kWh.

Eniten eli noin 20 prosenttia hinnat ovat nousseet öljyä pääpolttoaineenaan käyttävissä kaukolämpöyrityksissä. Vähiten hinnat ovat nousseet puuperäisiä polttoaineita käyttävissä yrityksissä. Niissä nousu on jäänyt alle kahteen prosenttiin. Öljyllä lämpöä tuottavat yritykset ovat yleensä suhteellisen pieniä ja niiden osuus kaukolämmön myynnistä on 3-4 prosenttia. Öljyn jälkeen seuraavaksi eniten hinta on noussut maakaasua pääpolttoaineenaan käyttävissä yrityksissä.

Maakaasu on 36 prosentin osuudellaan nykyisin eniten kaukolämmön tuotannossa käytetty polttoaine. Maakaasuyrityksissä hinnan nousu vaihtelee muutamasta prosentista useihin kymmeniin prosentteihin. Eniten hinta on kohonnut niissä yrityksissä, joissa maakaasun hinta on voimakkaasti sidoksissa öljyn hintaan. Kivihiiltä tai turvetta käyttävissä kaukolämpöyrityksissä hinnat nousivat 2,5-5 prosenttia. Kaukolämpö on paikallista toimintaa, joten eri paikkakuntien väliset hinnanerot voivat olla huomattavia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.