Kauhutarinat tsunamista elävät Samoalla vielä pitkään

Samoan rannoilta etsitään yhä tiistaisesta hyökyaalloista eloonjääneitä.

Romukasoja kaivavat vapaaehtoiset yhdessä omaisensa menettäneiden samoalaisten kanssa.

Sauaso Tupuola ja Jake-poika poseeraavat kuvaajille Saagan-kylässä. He seisovat juuri siinä kohdassa, jossa heidän kotinsa oli ennen hyökyaaltoa. Hyökyaallossa kuoli Sauaso Tupuolan äiti, tytär sekä tyttärentytär.

Rannalla sijainneet talot ovat maan tasalla, taloissa olleet tavarat ovat huuhtoutuneet mereen.

Varoitus ei ehtinyt ajoissa

Tyynenmeren tsunamissa kuoli ainakin 150 ihmistä. Uhriluvun odotetaan vielä nousevan etsintöjen jatkuessa.

Samoan rantoja huuhtoi kaikkiaan neljä aaltoa, jotka olivat korkeudeltaan 4-6 metriä. Aallot ulottuivat 1,5 kilometriä sisämaahan.

Tsunamista annettiin varoitus myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa. Aallot kuitenkin iskivät niin nopeasti, että asukkailla oli vain kymmenen minuuttia aikaa reagoida varoitukseen.

Kuolleet vanhuksia ja lapsia

Kaikki eivät edes ymmärtäneet paeta. Samoan pääministeri Tuilaepa Saileile totesi suurimman osan kuolleista ollevan vanhuksia ja lapsia.

Antonetta ja Jerry Schwalger menettivät katastrofissa molemmat lapsensa. 1-vuotias löydettiin raunioista, 2-vuotiasta ei välttämättä koskaan löydetä.

- Jos hän on kuollut, toivoisin löytäväni hänen ruumiinsa. Haluan haudata hänet nuoremman sisaruksensa viereen, Antonetta Schwalger sanoo sairaalassa käyneille toimittajille.

Uusiseelantilainen Olivia Loeffen itkee kuvaillessaan tunnetta, kun aallot iskivät. Hänen kaksi ystäväänsä ovat yhä kateissa.

Katso Aino Huilajan juttu (Seitsemän uutiset 1.10.2009)

(MTV3-AP)

Lue myös:

    Uusimmat