Mainos

Kauhuskenaario Haitissa: Kolera voi pahimmillaan tarttua satoihin tuhansiin ihmisiin

Haitissa koleraan sairastuneiden lukumäärä on noussut virallisten arvioiden mukaan noin 11 000:een. Koko maassa koleraan on kuollut jo noin 750 ihmistä. Tuoreimmat Haitin terveysviranomaisten luvut kertovat, että pelkästään pääkaupungissa Port-au-Princessa koleraan on menehtynyt kymmenen ihmistä.

Port-au-Princessa työskentelevä SPR:n lääkäri Pentti Haatanen uskoo, että todelliset uhriluvut ovat aivan toisenlaiset.

- Voin sanoa, että oikeat luvut voi kertoa neljällä ihan suoraan. En tiedä, riittääkö sekään. Luulen, että kahdessa päivässä luvut ovat olennaisesti suurentuneet ja pääkaupungissa on satoja ellei jo tuhansia potilaita, kuvailee Haatanen tilannetta.

SPR on ryhtynyt hoitamaan vastaanotolleen saapuvia vatsatautipotilaita siten, kuin he olisivat koleraan sairastuneita. Vakavimmat tapaukset lähetetään eteenpäin koleranhoitoyksikköön.

- Emme enää testaa potilaita. Kaikki ripuliyksikköömme tulevat potilaat eivät ole vakavia tapauksia, mutta 5-10 potilasta lähetetään joka päivä koleranhoitoyksikköön.

Haatanen uskoo, että Haitin tilanne huonontuu tulevina päivinä. Lääkärin näkökulmasta pahin kauhuskenaario on, että koleraan sairastuisi satoja tuhansia ihmisiä.

- Jos epidemia lähtisi leviämään pahemmin esimerkiksi maanjäristyksessä kotinsa menettäneiden väliaikaisleireissä, joissa asuu jopa 60 000 ihmistä, koleraan sairastuneiden luvut olisivat heti tuhansissa potilaissa.

Kolera saattaa pysytellä Haitissa

Avustustyöntekijät ovat aloittaneet jo viikkoja sitten kampanjoinnin käsien pesun ja ruoan oikeanlaisen kypsentämisen tärkeydestä. Tiedottamisesta huolimatta tilanne on karkaamassa käsistä; sairastuneita tulee hoitoon jatkuvasti enemmän, sairaalat ovat täynnä, vuodepaikkoja ei ole, puhdasta vettäkään ei ole kaikille saatavilla.

SPR:n Haatasen mukaan hygieniaolosuhteet ovat surkeat. Jätteitä säilytetään teiden varsilla ja takapihoilla. Sanitaatio puuttuu kokonaan, jonka vuoksi moni tekee tarpeensa tien pientareille.

- Port-au-Princessä ei ole ollut vuosikymmeniin kunnollista ja toimivaa viemäriverkostoa. Puhdasta vesijohtoverkostoa ei käytännössä ole, eikä ihmisillä ole varaa ostaa pullotettua vettä. Silloin he hankkivat nestettä mistä ikinä vain saavat, Pentti Haatanen kuvailee.

Bakteerin saastuttaman veden välityksellä leviävä tauti riehuu etenkin väliaikaisleireissä. Ripulia aiheuttava kolera on saanut tuulta alleen etenkin hurrikaanikauden myötä.

Haitin ensimmäinen koleratapaus havaittiin noin kolme viikkoa sitten. Sitä ennen maassa ei ollut koskaan todettu ainoatakaan koleratapausta. Tautia on vaikea häätää, sillä bakteeri elää sitkeästi ja saattaa välillä hävitä hetkeksi, tullakseen jälleen takaisin. Terveysviranomaiset arvioivatkin, että kolera näkyy vielä kauan yhdeksän miljoonan asukkaan Haitissa.

Katso Raisa Pölläsen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.