Mainos

Kauhajoki-raportti: Totaalikielto puoliautomaattisille käsiaseille

Kauhajoen koulusurmia selvittänyt tutkintalautakunta kieltäisi kaikki käsiaseet, joilla on mahdollista ampua lyhyessä ajassa paljon laukauksia. Kauhajoen tutkintalautakunnan suositus ilmenee tänään oikeusministeri Tuija Braxille (vihr.) luovutetusta raportista.

Lisäksi lautakunta suosittaa aselupaehtojen tiukentamista entisestään siten, että aseen hallussapidon ikäraja nostetaan 20 vuoteen, luvista tehdään määräaikaisia ja luvan saajalta edellytetään vähintään kahden vuoden ampumaharrastusta.

Tutkintalautakunnan mukaan turvallisuus ei voi perustua siihen, että aseluvan mahdolliset rikolliset aikeet havaittaisiin poliisin tai lääkärin haastattelussa.

Lue juttuja raportista tästä:

- Kouluampuja [Matti Saari] sai aseluvan helposti ja myös myöhemmässä poliisin puhuttelussa hänen katsottiin soveltuvan aseen haltijaksi, lautakunta perustelee.

Lautakunnan mukaan sisäministeriön tulisi huolehtia siitä, että kaikki käsikäsiaseet, joilla on mahdollista ampua lyhyessä ajassa paljon laukauksia, kerätään pois maksua vastaan eikä uusia hankkimislupia näille aseille myönnetä. Kielto koskisi lautakunnan mukaan noin 200 000 asetta.

Poliisijäsen: Ampumaurheiluharrastus sallittava

Tutkijalautakunnan jäsen, entinen sisäministeriön poliisiylitarkastaja Pekka Aho on jättänyt asiassa eriävän mielipiteen. Aho työskentelee nykyään komisariona.

Ahon mukaan puoliautomaattipistooleiden totaalikielto tarkoittaisi sellaisten ampumaurheilulajien lopettamista, joissa käytetään puoliautomaattipistooleita, kuten esimerkiksi olympialajien.

- Suosituksen tulisi koskea vain harrastus- ja metsästyskäyttöön myönnettyjä aselupia, Aho perustelee.

Ahon mukaan totaalikiellolla pystyttäisiin karsimaan vain luvalliset ampuma-aseet mutta luvattomat puoliautomaattipistoolit jäisivät edelleen henkilöiden haltuun.

Aho ehdottaa, että lupaviranomaisille tulisi antaa entistä paremmat mahdollisuudet paneutua luvanhakijan taustoihin, kuten harrastuneisuuteen ja terveydentilaan. Aho myös vastustaa ikärajan nostamista 20 vuoteen puoliautomaattipistooleiden osalta.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 17.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.