Mainos

Kauhajoki-raportti: Osa opiskelijoista epäili laukauksia harjoitukseksi

Kauhajoki-raportin mukaan monet opiskelijat olivat kuulleet laukauksia, mutta epäilivät tilannetta harjoitukseksi.

Matti Saari oli tunkeutunut luokkaan ja tappoi siellä opettajan ja yhdeksän oppilasta. Kolme opiskelijaa selvisi hengissä olemalla liikkumatta kalusteiden takana. Kukaan ei päässyt pakenemaan tapahtuman aikana. Kolme hengissä selvinnyttä pääsi poistumaan ikkunoista vasta tekijän lähdettyä luokasta.

Lautakunnan raportin mukaan useat muualla koulun tiloissa olleet opiskelijat kuulivat ampumisääniä, huutoa ja ryminää.

"Osa ajatteli, että kyseessä on harjoitus, ja osa epäili, että meneillään saattaisi olla joku poikkeava opetustilanne. Jotkut opiskelijat menivät ryhmänä katsomaan mitä tapahtuu ja löysivät muun muassa hylsyjä lattialta. Myös laitosmies tuli paikalle ja näki ampujan luokassa."

"Tapahtuman ymmärtäneet lähtivät juoksemaan pois paikalta ja saivat muita opiskelijoita ja henkilökuntaa mukaan. Osa kuitenkin jäi vielä luokkiin tai aulaan eikä uskonut tapahtumaa todeksi. Osa myös lähti hakemaan tavaroitaan toisista luokista."

"Kaikki kuitenkin siirtyivät ulos viimeistään sen jälkeen, kun kuulutuksella käskettiin kaikkia poistumaan"

Lautakunnan mukaan koululla oli hyvät pelastus- ja kriisisuunnitelmat ja poistumista oli harjoiteltu.Koululla selvästi pidettiin turvallisuusasioita tärkeinä ja erilaisiin onnettomuustilanteisiin oli varauduttu. Etukäteissuunnittelu, harjoittelu ja erityisesti nopeasti annettu kuulutus edesauttoivat nopeaa poistumista ja helpottivat viranomaistoimenpiteiden aloittamista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.