Mainos

Kauhajoki-raportti: Nämä syyt vaikuttivat koulumurhiin

Kauhajoen tutkintalautakunnan raportti: Koulumurhat tapahtuivat luokassa 3

Tutkintalautakunta ei löytänyt yhtään yksittäistä syytä, minkä takia Kauhajoella ammuttiin kymmenen ihmistä syyskuussa 2008.

Lautakunta tiivisti teon syyt näin:

Lue juttuja raportista tästä:

"Tekijän päätyminen koulusurmaajaksi oli pitkän kehityksen ja monien seikkojen seurausta.Mikään tausta tai tapahtuma ei oikeuta toimimaan siten kuin tekijä toimi. Ennaltaehkäisytyön perustaksi voidaan kuitenkin löytää asioita, jotka ovat lisänneet riskiä."

"Tekijällä oli ollut vaihtelevia mielenterveysongelmia noin kymmenen vuoden ajan, ja hän oli sairastumassa yhä vakavammin. Hän oli hoitomyönteinen, mutta häntä ei ohjattu lääkärin vastaanotolle. Jälkikäteen käytettävissä olleen tiedon perusteella näyttäisi siltä,että hän olisi hyötynyt psykiatriaan erikoistuneen lääkärin tutkimuksista ja mahdollisesti saanut avun pahimpaan ongelmaansa."

"Tekijän ahdistukseen olivat todennäköisesti myötävaikuttaneet pitkällä aikavälillä tapahtunut kiusaaminen, perheen rikkoutuminen, yhteisöihin kiinnittymisen vaikeus muun muassa lukuisien muuttojen vuoksi ja erityisen läheiseksi kokemansa veljen kuolema."

"Omaisten ja ikätovereiden huoli ei tavoittanut niitä henkilöitä tai tahoja, jotka olisivat mahdollisesti voineet auttaa tai viesteihin ei reagoitu riittävällä tavalla."

"Käytettävissä olevan tiedon valossa on mahdotonta tyhjentävästi arvioida, miksi nuoren miehen mielenterveysongelmat kanavoituivat koulusurmien ihannointiin ja lopulta toteuttamiseen."

"Teko oli kopio aiemmista koulusurmista, joista tekijä oli saanut tietoja lähinnä verkosta.Tekijä toteutti tekonsa käyttäen pienikaliiperista, mutta silti suuret vahingot mahdollistavaa itselataavaa eli puoliautomaattista ampuma-asetta. Hän sai aseeseen tarvittavat luvat Suomessa totuttuun tapaan helposti. Koulusurmissa on poikkeuksetta käytetty ampuma-asetta."

Katso Jarkko Sipilän juttu (Seitsemän uutiset 17.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.