Mainos

Kauhajoen juhlaistunto hitsasi eduskunnan yhteen

Eduskunta järjesti tänään juhlaistunnon talvisodan aikaisessa istuntosalissa Kauhajoella, silloisella yhteislyseolla. Nykyinen eduskuntamuseo on istuntosalin osalta suunnilleen ennallaan vanhoja puulattioita, tuoleja ja puolapuita myöten. Paikallaan on  myös peltinen Hangon keksi -laatikko, joka toimi Kauhajoella äänestysuurnana.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kertoi avajaispuheessaan, että Kauhajoesta muodostui eduskunnan hengen kannalta merkittävä.

– Tuolloinen puhemies Väinö Häkkilä sanoi, että Kauhajoki muutti eduskuntaa. Hän kertoi, että milloinkaan kansanedustajien välit eivät olleet muodostuneet niin läheisiksi kuin noillä valtiopäivillä, sanoi Eero Heinäluoma.

Häkkilän mukaan talvisota ja poikkeuksellinen päätöksenteko kaukana Helsingistä muuttivat edustajien asenteita.

– Häkkilä sanoi valtiopäivien päättäjäispuheessaan, että kansanedustajat ovat muodostaneet yhteisen suomalaisen perheen, jossa puoluerajat ovat hävinneet, kun isänmaan suuret kysymykset ovat sitä vaatineet, siteerasi Heinäluoma Häkkilän puhetta.

Kauhajoella pidettiin talvisodan aikana 34 istuntoa, jossa edustajat olivat yksituumaisia päätöksenteossaan. Kaikki edustajat myös istuivat istuntosalissa vapaasti valitsemillaan paikoilla, mikä korosti poikkeusoloja. Kauhajoella edustajat majoitettiin osin oppilaitoksiin, osin yksityisiin koteihin ja matkustajakotiin.

Heinäluoma sanoi, että nykyinen eduskunta haluaa juhlaistunnollaan kunnioittaa kauhajokelaisten panosta vaikeina aikoina. Niin yksityiset ihmiset kuin koko kunta tekivät kaikkensa, että eduskunta pystyi  toimimaan Kauhajoella mahdollisimman hyvin.

– Näistä menneistä muistoista saamme voimaa rakentaa entistä parempaa yhteiskuntaa, sanoi Heinäluoma.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja